trabzon – dertli sözlük
dağla deniz arasına sıkışmış sosyal hayatıyla ve gördüğüm insanlarıyla iğrenç şehir. gezmeye hadi neyse de kalmaya gitmek için kot kafalı olmak lazım.
heybetli bereketli dağlardan, uçsuz bucaksız yaylalardan, kadim dünyaya varan tarihinden müteşekkil, osmanlı hanedanının hürmet gösterdiği, sultan fatihe kapılarını açan halife yavuz sultan selime derin ufuklar kazandıran , kanuniyi kanuni yapan şehirden öte bir şehirdir trabzon. türkiye'nin atardamarıdır. adildir. putperest değildir. doğruyu eğip bükmez. tepelerinde şehitler yatar. ali şükrü bey gönlünde yaradır. sert tabii şartlarla sürekli mücadele eden insanı vardır. fıtratı daima savaş halindedir. insanı got gafalidir. ama türkiye deki herkes o got kafaya muhtaçtır. zira ülkede başka nitelikli kafa yok. varsa (bkz:türkiyedeki kafalar)
dünyaya müdür olmaya gelmiş insanların doğum yeri. eğer bir yerde bir trabzonlu varsa ve o bulunduğu yerde müdür kadrosunda değilse o kişinin trabzonluluğunu sorgulayın. bu kadar net. en önemli yanları ise dışarıya karşı birbirlerini tutarlar fakat birbirlerine kalınca mahalle farklılıkları bile onların kavga etmesi için yeterli sebeptir. komiktirler, fevridirler, insandırlar.
karadeniz’in en güzel ilidir. i̇nsanları sıcak ve bir o kadar da komiktir, polisi bile karadenizli gibi davranır gezilecek çok yeri vardır 1 hafta ayırsan anca gezersin yayla yayla gezeyim dersen insandan başka ve para tuzağından başka birşey yok. ve tabi olmazsa olmazı heryeri esir almış arap tatilciler. tatilci demek yalnış olur aslında trabzonun arap yerlilerigezilecek yerler ayasofya müzesi (camii) atatürk köşkü çal mağarası hıdırnebi yaylası sera gölü bedesten tarihi çarşı trabzon kalesi zağnos vadisi sümela manastırı boztepe trabzon botanik parkıyazmadığım gitmediğim daha birçok yer var