kader – dertli sözlük
kader, hayatımızın önceden çizilmiş olması demek değildir. bu sebepten,” ne yapalım, kaderimiz böyle” deyip, boyun bükmek cehalet göstergesidir. kader yolun tamamını değil, sadece yol ayrımlarını verir. güzergâh bellidir; ama tüm dönemeç ve sapaklar yolcuya aittir. öyleyse ne hayatının hakimisin, ne de hayat karşısında çaresizsin.
[şemsi tebrizi]
hamlet ne demiş: " kötü fallar umrumda değil benim.
serçenin ölmesinde bile bir bildiği vardır kaderin.
şimdi olacak bir şey yarına kalmaz,
yarına kalacaksa bugün olmaz.
bütün mesele hazır olmakta.
madem hiçbir insan bırakıp gideceği şeyin gerçekten sahibi olmamış,
erken bırakmış ne çıkar. ne olacaksa olsun! "
yaşamın bir kuralı var;kader. kader ertelenmez, geciktirilmez ya da öne alınmaz. herşey zamanında ve yerinde olur. hani derler ya insan kendi şansını kendi oluşturur diye. eğer bir şans geçecekse elimize bu kaderimizde var. biz kendi yolumuzu kendimiz çizebiliriz belki ama hangi yolu seçeceğimiz kaderimizde var. her şeyin bir planı var, mükemmel bir düzeni...
i̇nsanlar bazen o kadar sahiplenir ki sahip olduklarını sanki hiç ellerinden gitmiyecekmiş gibi. sanki hiç ölmeyeceklermiş gibi. kimse bırakıp gideceği şeyin gerçekten sahibi değildir. zamanı gelir ve gideriz. ardımızda hiç bir şeyi götüremeden. o gün gelene kadar biz burada sadece misafiriz ve misafirlikte önemli olan iyi anılmak gittiğimiz yerde.o yüzden öyle yaşamalı ki insan kaderini güzel kılmalı. ne yaşayacağımız belli belki bu dünyada ama önemli olan seçimlerimizle yaşadıklarımızdan tertemiz çıkmak. herşeyi doğru yapmaya çabalamak...
bütün mesele hazır olmakta... kaderimiz bize hazır olduğumuz şeyleri yaşatsın. hazır olduğumuz her şeyi güzel yaşamak kaderimiz olsun.
(alinti)
zeki demirkubuz filmidir. bir aşk hikayesini anlatır (*) lütfi akad'ın vesikalı yarim filmiyle aynı günde izlenmesi çok tehlikelidir.
kader,rıza gösterildiğinde belki nafile ibadetlerden bile en öne geçebilecek fazilette bir mefhumdur.takdir-i ilahinin olduğunu bilen her kul,kadere rıza göstermelidir.
bir çoğumuzun anlayamadığı çok derin mevzu.arabeskçilerin hemen her şarkısında taşladıkları mesele(*).bir çok insanın konuşarak battığı mesele
manyak bir zeki demirkubuz filmi. aile yaşantısının kıymetini bilemeyenlere izletmeli. allah böyle musibet insanları evlerden ırak etsin.
kader ilim nev'indendir.i̇lim ise maluma tabiidir. allah (c.c.) indinde ise malum olmayan hiçbirşey mevcud değildir.allahu azimüşşanın ilmi ezelidir.yani geleceğide geçmişide bilir.dolayısı ile kader;allah (c.c) ın irademiz ile neye karar vereceğimizi bilmesidir.