yalan – dertli sözlük
yanlış yapmaktan daha kötüdür çünkü; bir yanlış dört doğruyu götürür, bir yalan bütün doğruları götürür.
ben küçükken annemle babam sık sık kavga ederdi. sonrasında babam "ben hava alacağım, geliyorsan gel" derdi. ben de adam içini döksün rahatlasın diye giderdim. belki 5-6 km yürürdük. başlardı "senin deden zamanında bana böyle davranmıştı. teyzelerin şöyle, dayıların böyle... zaten ısrar etmeselerdi evlenmeyecektim. mecbur ettiler." sürekli olumsuz şeylerden bahsederdi. ben de "haklısın aslında ama herkesin sıkıntıları var. bazı şeyleri görmezden gelmek lazım" falan derdim. en son eve dönünce siniri geçerdi ama konuşmazlardı.

tabii dönüşte annem beni sorguya çekerdi. "ne konuştunuz, kesin ailemi kötüledi değil mi?.. benim ailemden ne istiyor anlamıyorum." ben de " tam tersi, hiçbir şey söylemedi o konuda. babam hatasını kabul ettiğini söylüyor. annen melek gibi bir insan ama ben kıymetini bilmiyorum diyor." derdim. kadıncağızın inanası gelmiyordu da benim yalanımı yakalamamıştı hiç.

sabah uyandığımda çay içip sohbet ettiklerini duyardım. gözüm kapalı yarım saat onları dinlerdim. bu anlattığım belki yıllarca sürdü. her seferinde işe yaradı. bu tarz şeyleri yalan söylemeden yapmak lazım tabii ama yalan söylemek de caiz görülmüş.