empati – dertli sözlük
rasulullah aleyhisselamın,1400 yıl önce "kendiniz için istediğinizi kardeşiniz için de istemedikçe iman etmiş sayılmazsınız" sözüyle vurgu yaptığı mesele...
anlık bir şeydir. bir an karşı tarafın yerinde olsaydınız nasıl hissedeceğinizi düşünürsünüz. hissettiklerinize göre hareketlerinizi şekillendirirsiniz. yoksa karşı taraf gibi düşünmek olanaksızdır. empati kurduğunuz kişinin yaşadıkları, aldığı eğitim, kişiliği vs. sizden farklı olduğu için onun düşünce tarzıyla düşünmeye çalışmak güçtür.
....iktibas...
hayat işte hepimizin var bir oyalanmalığı şu dünyada.kimimiz ekmek davası ,kimimiz ailemizle,kimilerimiz başka başka dertlerle boğuşuyor.kimimiz öğretmeniz,kimimiz,doktor ya da ev hanımı kafamızda hep planlar var doğan güne dair..ve birden ülkende kaos çıkar mevkin ne olursa olsun bir umut binersin botlara avrupaya gidersin sefalet içinde aslında başka bir hayat yaşamanın bi önemi kalmaz ükende.i̇şte ülke bütünlüğü söz konusu olunca şimdiki dertlerimiz dert değilmiş gibi kalır.güvenlik en önemli ihtiyaçtır._________ bir öğretmen sınıfa girse açın kitapları dese ve bir patlayıcı sesi geliverse ve o öğretmen kaçışmak yerine bunu kanıksayacak kadar alışsa.bu tablo korkunç.ya da tahtada kursun delikleri ,pencere kırık olsa ne bileyim .biz anlamıyoruz.bir empati denemesiydi.şimdi sakince bilgisayarımı kapatıp normal hayatıma dönebilirim.
...iktibas....
bir insanın kendini karşısındaki kişinin yerine koyarak onun duygu ve düşüncelerini anlaması ve bunu uygun biçimde yansıtmasıdır. dikkat edilecek husus, onun gibi hissetmenin veya ona hak vermenin gerekmediğidir. öyle olduğunda bu durum sempati kavramıyla açıklanır.
ben ne yaptimki sorusunu bırakıp o ne beklemisti sorusuna cevap aramaktır...tabi bunu simdiki zaman icinde yapmak mühim...anı kurtarır...