f1 kanada grand prix – dertli sözlük
37. turda button ile yaşadığı temas sonucu kerbin üstünde kalan otomobilini yarışa dönderemeyen alonso'nun da bu mücadele de sonuna kadar olması çok daha harika bir yarış izletebilirdi bizlere ama olmadı. button ve alonso teması da button-hamilton olayında olduğu gibi komiserler kurulu tarafından yarış sonunda incelendi ve hiç bir ceza gelmedi. yarış komiserlerinin, güvenlik aracının, pist görevlilerinin en yoğun mesai saatleriydi bu yarış ve bu 4 saat.
5 yıl aradan sonra michael schumacher'in podyuma çıkma şansı vardı. i̇kinci iken son turlarda önce webber'e daha sonra button'a geçilmekten kurtulamadı. çok direndi ama olmadı. schumacher'i yeniden podyumda görmek isterdi tüm f1 severler doğrusu.
formula 1 de yıllar sonra neredeyse pistte bir ölüm yaşanıyordu. 59. turda heidfeld ve kobayaşi'nin kazasından sonra piste giren güvenlik aracı turunda bir görevli pisti temizlerken bir aracın altında kalmaktan son anda kurtuldu. kendini yana güçlükle atan görevli büyük tehlike atlattı. gerçekten ürkütücüydü.
tsi 20:00 de başlayıp iki saat yağmur nedeniyle ara verildiği için 24:00 te son bulan 4 saatlik bir yarış olmuştur. son yarışlarda lastik faktörünün yarattığı heyecan dolayısıyla zaten güzel bir yarış bekleniyordu fakat buna yağmur da eklenince tadından yenmez bir yarış koşuldu. 4 saat'in ödülü olarak harika bir finish izledik. button'ın son turda kazandığı birinciliğin yanında massa'nın finish çizgisinde yaptığı geçiş(*) bu yarışta karambole gitse de normal bir yarış için bile etkileyiciydi.
jenson button'un son turda kazandığı evladiyelik bir yarıştı. unutulmazlar listesine girmiştir. (*)jenson button'ın 2006 macaristan'daki ilk yarış galibiyetini anımsatsa da bu çok daha büyük bir zaferdi. yarış içerisinde önce kendi takım arkadaşıyla çarpışıp(*) onu yarış dışı bıraktı ardından fernando alonso' yla temas etti(*).güvenlik aracı içerideyken hız limitini aşınca pitten geçme cezası aldı. 6 defa pit stop yaptı. yarış içersinde son sıraya düşse de (*) son turda sebastian vettel'i yakaladı. vettel'in son sektörde arkadan kayma yaşamasıyla (*) yanında geçti gitti ve podyumun tepesine çıktı. 12 haziran 2011 denince bu yarış akıllara gelecektir en azından formula 1 severler için.
sebastian vettel'in sezonu domine etmesine karşılık formula 1in her geçen gün izlenme oranlarının artmasının nedeni aranıyordu. cevabı bu yarış vermiş oldu sanırım.
sebastian vettel redbulla 2011 sezonunun 7 yarışından 6 sını kazanmış olacaktı son sektörde o hatayı yapmasaydı. ama şimdi bile en yakın rakibi jenson button'a 60 puan fark atmış durumda. fernando alonso ya ise yaklaşık 100 puan yani tam 4 yarış galibiyeti. lewis hamilton ve fernando alonso bu gibi kazanabilecekleri nispeten güçlü oldukları yarışları da kaybetmeye devam ederlerse vettel'in şampiyonluğunu ilan etmesi çok daha yakın tarihlerde gerçekleşecek. yine de umudumuz var 2010 sezon finali gibi son yarışa birden fazla şampiyonluk adayıyla girilmesi yönünde.
--- iktibas ---
mclaren takım patronu martin whitmarsh, jenson button'ın kanada grand prix'deki inanılmaz zaferinin, sadece i̇ngiliz pilotun bugüne kadar ki değil, formula 1 tarihinin en büyük zaferlerinden biri olduğunu söyledi.
"lastiği patladı, ön kanadı değiştirmek zorunda kaldı, 21. sıradan yarışa döndü. (yarış boyunca) kaç kişiyi sollamak zorunda kaldığını bilmiyorum. müthiş başarılı bir sürüş gerçekleştirdi" diyen whitmarsh, "ancak konsantrasyonunu kaybetmedi. rakiplerini geride bırakabilmek için, elinden gelen tüm baskıyı uyguladı ve gerçekten harika bir iş çıkardı. bu başarının yüzde 90'ını button'ın, yüzde 10 aracın. harika, harika, harika bir iş yaptı" şeklinde konuştu.

--- iktibas ---
formula 1'de ilk güvenlik aracı 1973 kanada grand prix'inde kullanıldı.
2011 kanada yarışı 6 kez ile güvenlik aracının piste en çok girdiği yarıştır.
2011 kanada grand prix'i 4 saat 4 dakika ile tarihin en uzun formula 1 yarışı oldu.