askerlik – dertli sözlük
vatani bir görev olmakla birlikte askerlik yapan da toplumda üstünlük kazanır hatta ve hatta askerde ölünürse şehitlik gibi eşsiz bir mertebeye ulaşılır
kısa dönem gidiliyorsa acemilik kısmı zevkli olur. herkes üniversite mezunu biraz daha anlaşabileceğin insanlar vardır. gündelik hayattan sıkılmış farklı şeyler yapmak isteyenler için birebir. hatta ilk gün haydi izmaritleri topluyoruz dendiğinde "inanmıyorum ya izmarit topluyorum", "en çok muratti içilmiş" gibi enteresan yorumların yapıldığı yer :) şimdi düşününce güzeldi güzeldi ammaa çalışma hayatına başlayıp, evlenip çocuk sahibi olduktan sonra gidince insanı çok boğuyor. bir gece bildiğim halde şafaksayar saate defalarca baktığımı hatırlarım. süre biraz daha kısa olsa gidilebilir :)
mecburiyet durumu olduğundan ötürü gidildiğinde her şeye rağmen şartları göğüslemek ve bir şeyler öğrenilmeye çalışılması gerekmektedir.

-özellikle ustalık devrinde kısa-uzun dönem askerlerin ve dolaylı olarak insan tiplerinin ne olduğunu mukayese edebilme açısından iyidir.

-ayrıca sivil hayatta insan tiplerinin büyük bir bölümünü gördüm deseniz bile askere gittiğinizde aslından bunun küçük bir oran olduğunu ve bu memlekette ne kadar farklı insan ve meşrebin olduğunu görme imkanı sunar.

-bu kadar farklılıklar içerisinde yaşayıp; denginiz, astlarınız ve üstleriniz arasında denge kurmayı ve aslında durumu idare etmeyi iyi öğrenirsiniz.

-her ne kadar zaman geçmiyor deseniz ve zamanın hızlıca geçmesini isteseniz dahi terhis olurken ve olduktan sonra aslından hayatınızın (kötü anıları bir kenara bırakırsak) gerçekten farklı ve güzel günlerini geçirdiğinizi, iyi dostluklar edindiğinizi anlarsınız.

-----
son olarak askerlik ile ilgili klasik bir söyleme tersten bakacak olursak;
bilinenin aksine askerde mantık vardır, saçma dahi gelse her talimat ve gerçekten akıl ve ahlak dışı olmadıktan sonra her söylenenin kendi içerisinde bir nizamı yürütmek için olduğunu söyleyebilirim.

(*)çünkü size sabuna basmayın diye bir talimat imzalatılıyorsa veya pirize elini sokma diye bir uyarıya maruz kalıyorsan, birileri bu işleri yapmıştır. işte mantık bu (*)

-----
tabi her şey yukarıda bahsedilen kadar mı ?
hayır, sadece nispeten olumlu bir bakış açısı sunmaktı maksadım.

ortamın bozukluğu, insanların halleri ve maruz kaldığınız hoş olmayan tavırlar ve gayri ahlaki davranışlar bir yerde yeter yahu dedirtir.

fakat dedik ya kötü anıları bir kenara bırakıyoruz, ki zaten iyi olanlar hatırlanır.
----

kaba ve genel bir askerlik değerlendirmesi olarak kabul ediniz.(*)
senin zamanına kadar askerlik kaldırılır denilerek büyüdüm,zamanım geldi ama askerlik kaldırılmadı.
askerlik güzeldir. ben tamamen aileme bağlı iken kendi başıma yaşamayı orda öğrendim. herşeye ulaşamamak elindeki ile yetinmek. milletten utana sıkıla dal sigara istemek. çok eli açık olursan sigaranın 2 saatte bitmesi. bir şeyleri saklamak. emanete sahip çıkmak. tanımadığın insanların hayallerini dinlemek ve onlara kendi hayallerini anlatmak. i̇şten kaçanlarla kavga etmek. i̇nsanlara emir ve eğitim vermek. verilen emri yerine getirebilmek. hala bir bakıma yaptığım iş dolayısıyla asker sayılırım. sadece sorumluluklarım farklı.