bir kuşak bir yol projesi – dertli sözlük
projenin finansmanı

çin asya altyapı ve yatırım bankası, i̇pek yolu fonu, çin kalkınma bankası, yeni kalkınma bankası gibi çin sermayesine sahip bankalar aracılığı ile sağlanmaktadır.

finansman projesi kapsamında yüksek riske sahip ülkelere yüksek değerli krediler ve bazı imtiyazlar karşılığında ciddi sermaye hibeleri gerçekleştirilmektedir.

finansman sayesinde hem değerini düşürmek istediği yuan'ı düşük tutmak.(*) (ve bu sayede iş gücü maliyetlerini sürekli olarak düşük tutmak) hem de ellerinde bolca bulunan amerikan tahvillerini elden çıkartarak riski azaltmak ve ticaret savaşlarında amerikaya zarar vermek gibi katkıları sağlamakla birlikte. krediye aç ekonomilerden bolca kaputülasyon koparmak hedeflenmektedir. finanse edilen projelerin kredileri ödenememesi durumunda ilgili projelerin tüm işletme hakkı yine bu finans kuruluşlarına geçecek şekilde anlaşmalar düzenlenmiştir.

bkz: #483497
riskli finansman sağlanan ülkeler

maldivler ,viyetnam,sudan gibi bir çok ülkeye ödemesi mümkün olmayacak miktarlarda finansman sağlanmıştır. bu finansman karşılığında ilgili ülkelerden bir çok imtiyaz çin tarafına devredilmiştir. örneğin maldivlerde projeler ve finansmanları kapsamında yabancılara mülk edinme hakkı tanınmış, çin finansmanı ile inşaa edilen liman ve havalimanlarının tüm mülkiyeti ve bir kaç adanın işletme hakkı çin'e devredilmiştir.

kardeş ülkemiz pakistan her ne kadar bu projeler kapsamında gsmh ve kişibaşına düşen gelir gibi değerlerde büyük gelişmeler yakalamışsa da sayıları 80 e yaklaşan bu projelerin kredilerini ödeyemeyecek duruma düşme ihtimali her geçen gün artmaktadır. ne yazık ki yakın zamanda pakistanı çin'in bir uydu devleti olarak görme ihtimalimiz işten bile değildir. nitekim gwadar limanını tamamen çine devretmek durumunda kalmıştır.

bkz: istanbul kumport limanı % 65'i krediler ödenemediği için çine devredildi
(bkz:hambantota limanı) sri lanka kredileri ödeyemediği için tamamını çine devretti
(bkz:gwadar limanı) pakistan kredileri ödeyemediği için tamamını çine devretti
(bkz:pire limanı) yunanistan kredileri ödeyemediği için tamamını çine devretti

http://sosbilder.igdir.edu.tr/makaleler/1892823662_26_yilmaz_(631-647).pdf