bütün akrabaların bir evde toplanması – dertli sözlük
aile büyükleri hangi evde yaşıyorsa o ev bütün akrabaları toplar bir araya, genelde bayramlarda olur bu. büyükler dünya değiştirince de ayaklar yavaş yavaş çekilmeye başlar, ev ıssızlaşır, bayramlarda bile.
harika bir gün olur yılın veya yılların acısı çıkartılır. herkes aynı anda bir şey anlatır, gülüşülür, kalp kırılmaz alttan almalar olur keşke her günümüz öyle olsa denilir ama nafiledir.
şekli ve sürekliliği akraba nufusuna bağlı değişkendir.
misal;
bir aile çizin..
dede-nine 8 çocuk. ortalama 5'er torun, etti mi 40 torun. bu torunların da 10 tanesi evli olsun. onların da ortalama 2 çocuğu olsun. eşlerle birlikte bu akraba kümesinin nüfusu: 88
bu sülale mensupları için bütün akrabaların bir evde toplanması, düğün yahut cenazenin varlığına işarettir.

not: misalde adı geçen akraba kümesi gerçek hayattan alıntıdır.
bu bayramda bizim evde olacak 0-9 yaş arası altı çocuğun partisidir,apartman sakinlerinin cinnetidir,ev sahibinin yorgunlukla karışık mutluluğudur,berekettir,sıla-i rahimdir:)
bayramların tadıdır.bizde anneanne evinde 6 ailenin(6 kardeş) toplanması.arefe gününden annaannemin kızları gelinleri köye gider,çörekli börekli bayram hazırlığını yapar,dedem ramazan sonu kurbanını keser,babam annesinin mezarına gider o gün son iftar anneannede yapılır ve hazırlıklar tamamdır herkes kalır biz eve döneriz.ertesi sabaha kalanlar kahvaltıyı hazırlamıştır büyüük bir sofra ve dayılar,teyzeler aramaya başlar hadi kahvaltıya! ve köye gidilir, dedem han gibi evinde her çocuğuna geldiklerinde ailesi ile kalabilsin die birer o da tahsis etmiştir,herkes odasına döşenir,kocaman koridorları ve balkonu(bizde yazlık denir sadece ön tarafı açıktır üstü kapalı) vardır,biz torunlar orda yayıla bayıla eğleniriz,asmalarından gölge olmuş bı kısım vardır(o kısmınada geren deriz)sıralanıp annemler karşı komşudaki gurbetten gelen çocukluk arkadaşları ile muhabbet eder,akşamları evden kimse ayrılmaz sohbetler,dedem arada şiirler maniler söyler.diğer akrabalarda o eve bayram ziyaretine gelirler,dayılarla,teyzelerle,kuzenlerle sıcak bir ortam,birlik içinde insana mutluluk veren bir olay ve son gün bidahaki bayrama diyerek eve dönüşler başlar.dedem şimdiden hüzünlenip torunlarımda büyüdü yarın onlarda evlenecek eşleriyle gelecek eve kalabalıklaşacağız deyip evi dahada genişletme düşüncelerine girmiştir. allaha şükürler olsunki böyle bir aile bağındayız,böyle akrabalara sahibiz,eksik olmasınlar.
eğer karşı daire de akrabadansa ekibin haremlik selamlık olarak ikiye bölünüp büyüklerin;"oh ferahladık, oğlum siz biraz annenizin yanında oynayın" diyerek ufaklıkları şutlayarak huzura erdikleri, amma velakin veletlerin iki daire arasında koşturarak gürültüyü de iki katına çıkarttıkları, gürültülü patırtılı ama neşeli ortamdır.
bayram,düğün,nişan,cenaze ya da önemli bir konu alameti. ve ya iletişimi gün içinde devam eden birbirine bağlı kardeşler içinse her zaman kaçınılmaz bir durum dayımlar-teyzemler sizde mi hurra herkes buraya:)