11 eylül 2023 yeni eğitim öğretim yılının başlaması – dertli sözlük
öncelikle hayırlı olsun.

garip bir memleketiz. hepimiz aynı sorundan muzdaribiz ama sorunları sakız gibi çiğnemekten öte bir şey yapmıyoruz. nedir sorunumuz: eğitim öğretim.

kutlu bir konu eğitim öğretim. kişinin dünyevi ve uhrevi rızkını çıkarması açısından, topluma faydası açısından oldukça kutlu bir mesele eğitim. tabii ki eğitimin ilk ayağı aile. örgün eğitim dahil sonraki aşamalarda daha büyük çıktıların beklendiği ise bir gerçek.

ne bekliyoruz eğitilen insandan? öncelikle vatanına milletine ümmetine hayırlı olmasını. topluma uyumlu olmasını ve toplumun medeniyet seviyesini yükseltmesini. ya da en azından düşürmemesini. sonra kendisi için hayırlı bilgi talim etmesini ki bu bilgi ekmeğini kazanacak bilgiden ahiretini kazanacak bilgiye kadar uzanır.

peki bilinen manada eğitim, senin, benim, bizim, komşumuzun çocuğunun, amcamızın oğlunun ve ne kadar insan varsa hepsinin çocuğunun dahil olduğu bu eğitim bize bunların hangisini veriyor?

trafik feci. sabah komşunun küçük kızının ağlaması ile uyandım (*). insanlarda acayip bir ciddiyet. bu ciddiyetle yaptığımız çok az şey var.

milyonlarca genç okula gidiyor. onlar okula giderken ben boşa gittiklerini düşünüyorum ve içim eziliyor. ekmeği suyu israf etmeyelim de kanlı canlı insanları neden israf edelim ?

tanım: para kazanmak için bir dünya insanı dişlerinde ezen sistemin mübarek (*) günü