mahremiyet – dertli sözlük
(*)

en temeldeki türkçe karşılığı gizlilik olsa gerektir. kişisel olarak düşünüldüğünde, kişinin kendisiyle ilgili en derinlerinde yer alan ve başkalarının bilmesine gerek olmayan alan denilebilir.
mahremiyet insanın olduğu ve kurduğu her türlü ilişkide olan/olması gereken bir değer olmakla birlikte dinimizin özellikle aile mahremiyetine (ailenin hem kendi içerisindeki hem de dışarıya karşı mahremiyetiyle ilgili kitabımızda ayetler mevcut) dikkat çekmekte olduğunu da belirtmek gerekir. dolayısıyla mahremiyet mühim bir konu.

teknolojinin baş döndüren hızı sadece cihazlarda değil, iletişim araçları ve platformlarını da ciddi manada etkiliyor malum. bu gelişmelerin(!) bilinçli ya da bilinçsiz olarak en çok hedef aldığı değerlerin başında da mahremiyet geliyor.
üstelik bu konuda son derece başarılı da oldular. teknolojik cihazlara dahili kameraların yerleştirildiği ilk zamanlarda kameraların üzerinin postitlerle kapatıldığı dönemlerden; sosyal medyada dolaşırken, aynı evde yaşadığı ailesiyle ilgili hiç bilmediği mahrem bir bilgiyi öğrenebildiği acayip bir döneme girmiş bulunmaktayız; allah akıbetimizi hayr etsin, gerçekten çok acayip.
(*)
(bkz:teşhir afettir)

bir de sanal alemde anonim olarak iletişim kurulan platformlarda yapılan paylaşımlarla ilgili de ayrıca düşünmek gerekiyor sanırım. anonim olmanın verdiği rahatlıkla kişinin kendi mahremini bile en ücra köşelerine kadar aktarması mahremiyetin ihlali midir yoksa bir monolog gibi değerlendirilmelidir ayrı bir tanımın konusu olsa gerek.