kadir mısıroğlu – dertli sözlük
kendisini hakkaniyet ölçüsünde sever, sayar, itibar ederiz.ancak müslümanlar arasında itibar görmüş alem-i islam için çaba sarfetmiş çilekeş insanlara söylediklerini hiç yakıştıramadığımız tarihçidir.bu yaptıkları ise kendilerine intisab edilmiş dava adamlarını sevenlerin arasını bozmaktan onları severlerin gözünde küçük düşürmekten başka bir işede yaramadı.karşısına geçip hoca hoca! orada dur demeli!
kımsenin yapmadigini ve dahi yapamadigini yapiyor. ayrıca hoca olmadıgını kendisi çok yerde ifade etmiştir.her hoca hata yaptiginda eleştirilmelidir.hatayi görmezden gelmek olmaz.bu hazret abdülkadir geylanide olsa böyledir. he ayrıca her cumartesi sabahtan aksama kadar konusuyor suali derdi olan var ise bekler...
dinleyicilerinden duyduğuma göre bugün sezai karakoç'un edebi dilini, fazla batılı terimler içerdiği gerekçesiyle eleştirmiş tarihçi.
fes denildiğinde akla ilk gelecek isimlerden biridir herhalde kadir mısıroğlu. birçoğumuzun bırakın söylemeyi, işitmekten bile korktuğumuz şeyleri çekinmeden söyleyen bir üstad kadir mısıroğlu. onun başındaki fesi ve heybetli sesi birçoğumuzda son osmanlı algısı uyandırır. sohbet meclislerine ya da televizyonlardaki söyleşilerine şahit olanlar bilir ki o özellikle osmanlı tarihimiz ve yakın dönem tarihimiz konusunda ilk kez duyacağımız birçok şey bilmektedir.
shakespeare şeyh pirdir diyen tarihçi. ben bu söylemi bir kaç sene önce başka birinden de duymuştum. sheikh pir diye
üstad kadir mısıroğlu 5 mayis 2019 tarihinde vefat etti. bilabedel, islam davasına ve batıl zihniyetin yıkılmasına azami derecede gayret etti. üzerimize dikilmeye çalışılan kamalizm sütunlarını tek tek yıktı. berrak fikriyatın inşası için mucib olan zihin temizliği, zihinlerin putlardan arındırılması işlemleri için gayret sarf etti. bir ömür boyunca karakterinden zerre taviz vermedi. bir osmanlı torunu gibi yaşadı ve vefat etti. allah rahmet eylesin. onun gibi ferasetli, basiretli ve karakterli insanlar yetiştirebilmeyi bizlere nasip eylesin.
zamanında epey hayranı olduğum sonra hemen hemen tüm fikirlerimin değişmesi ile nötr hâle geldiğim bir yazar. allah (cc) rahmeti ile muamele etsin.
güzel insan. güzel tarihçi. ömrünün tamamını islam davası peşinde çarpışarak geçirmiştir. konuşmalarında anlattığı hiç bir olay/durum belgesiz değildir bilen bilir. ezberleri bozan bir kişilikti. seveni kadar sevmeyeni ve anlamayanıda çoktu. bana göre bunun nedeni 'ezberci tarihçilikten' başka bir şey değildir. mekanı cennet olsun.
şu ırkçılıktan uzak kalabilmiş bir tane tarihçi yok arkadaş! samimi bulmadıklarımdan. nezdimde itibarı da o veçhile...
fikri ile ameli, zikri ile gayreti bir. şahsiyet nedir sorusuna işte budur diye gösterilebilecek ender mücahitlerden birtanesi. lafı eğip bükmeden söyleyen, kalbi bozuklara şirin görünebilmek için davadan asla taviz vermeyen adam gibi adam. ne geldi gitti be! ne geldi gitti...(*)