yavuz sultan selim – dertli sözlük
3. köprü sebebiyle iftiralara maruz kalan halifedir. kendisinin bektaşi olduğu bazı rivayetler arasındadır.
rüyada işaret almadan sefere gitmeyen dedemizdir.
bir fakire rüyasında peygamber efendimiz'in "bizim selime söyle..." dediğini duyduğunda bizim selim mi dedi diyerek sevincinden varını yoğunu verebilecek bir padişah.
vefatından sonra kemalpaşazede hakkında şu mısraları yazmış;şems-i asr-idi asırda şemsin,zılli memdûd olur zamânı kasîr(asrın güneşiydi; güneşin de ikindi vakti gibiydi.gölgesi çok uzun; ancak, zamanı kısaydı.)
“merhum ve mağfur devrinde, vezir namında olanlar ayına varmadan katl olunmakla âyânı devletbirbirine beddua etseler, sen de sultan selim’e vezir olasın derler idi."solakzade tarihi
murad-ı her dü cihan herkesi arzu dared
selim amede bari be teng-i ez dü cihan

(i̇ki cihan muradı herkesin arzusu ve isteğidir. / fakat selim iki cihandan da sıkılmıştır.)

düşme-i siyehdil çe dan in halet
feth-i leşker-i ma zuhur-i ilahist

(kara gönüllü düşman benim askerimin zaferlere ulaşmasının, sırf allah’ın yardımından başka bir şey olmadığını ne bilsin?)

i̇skender mısır’ı fethettiği zaman kendini validesinin müşteri’den hamil olduğundan bahsederek uluhiyet iddiasında bulundu. halbuki sultan selim mısır’ı fethettiği zaman şunlar döküldü ağzından;

el mülk-ü lillahi men bizaferin yenilü meta
yerda kahren yehva nefsuhu dereka

(mülk allah’ındır. bir kimse zafere ulaştığı zaman gurulanarak zulumü artıyorsa allah onu çok aşağı derekelere indirir.)

kendisi için ünlü tarihçi joseph von hammer "i̇slam tarihinde diyanetperverliğin bu derece üstün başka bir misali bulunamaz dense yeridir" der.

peki bizim modern mankurtlar sultan selim'in hatırasını nasıl yad ettiler (!): 25 sene türbesine kilit vurulduktan sonra devrin haşmetlileri lütfedip kapatılan türbelerden "türk büyüklerine ait olanlarla büyük sanat değeri bulunanlar"ı tekrar açınca yavuz sultan selim'in türbesinde ortaya çıkan manzarayı sultan selim camii hizmetlilerinden biri şöyle anlatıyor:

"hünkarın türbe kapısını zorla açabildik. kapı açıldığı zaman kendimi tutamayarak ağlamaya başladım. çünkü gördüğüm manzara karşısında ağlamaktan başka elimden ne gelirdi ki. mübarek sandukaları yarı yerine kadar güvercin pisliği ile dolu idi. sandukanın üzerindeki meşhur çamurlu kaftan çürümüş lime lime olmuştu" (i̇bn-i kemal’in kaftanı) (*)

(bkz:fatih'in türbesine kilit vuran büyük türk milliyetçileri)

ne diyor şeyhülislam kemal paşazade;

öldi sultân selim hayf u diriğ
hem kalem aglasun ana hem tîğ