çocuklardaki en sık kronik hastalık. allerjik astım ve allerjik olmayan şeklinde iki tipi var. çocuklarda 'e yakını allerjik tiptedir. hastalıktaki temel olay havayollarının kronik iltihaplanmasıdır. sorun "bronş" denilen, akciğerlerde havalanan küçük odacıkların yapısal olarak bozulmasıdır. iltihaplanma sonucunda bronşlar sağlıklı bir kişiyi etkilemeyecek küçük bir uyarı karşısında bile aşırı tepki gösterir. yani bir uyarı karşısında bronş çapı normalde olduğundan daha fazla değişerek cevap verir. hastalarda özellikle geceleri ve sabaha karşı ortaya çıkan kuru ve inatçı bir öksürük; hışıltı veya ıslık sesi, nefes darlığı, balgam, göğüste sıkışma veya göğüste ağrı hissi gibi belirtiler görülür. enfeksiyonlu bir hastalık geçirme, egzersiz yapma, alerjen maddeler, bazı ilaçlar astımı tetikleyebilir. hastalığa tanı koymak için kan testi yapılarak kan hücrelerinin sayısına, kan serumunda "immunglobulin e" adında bir maddenin miktarına bakılır. balgamda "eozinofil" adındaki hücrenin varlığına bakılır. hastalığa neden olan allerjik etkeni göstermek için deri testi yapılabilir. tanıda ve hastalığın takibinde solunum işlevini gösteren testlerin önemi büyüktür.
nefes ne alabilmek ne büyük nimetmiş rabbim.
sonu kortizon yüklü sprey kullanmaya kadar giden, nefes almayı zorlaştıran kronik rahatsızlık.
yaşam kalitesini düşüren, yaşamı olumsuz etkileyen, göründüğü kadarıyla da illet bir hastalık. öldürmüyor ama süründürüyor. astımı olan kişiler hep yanlarında spreylerini taşıyor. astım ataklarının ne zaman geleceği belli olmuyor çünkü. çocukluk dönemi astımlarının çoğu büyük ölçüde ya da tamamen siliniyor gençlik dönemine geçildiğinde. bir de bu hastalığın bir dostu var. birbirlerini çok severler.
(bkz:alerjik rinit)
(bkz:alerjik rinit)
(http://www.toraks.org.tr/book.aspx?list=95) astımla ilgili tanıdan tedaviye merak ettiğiniz her şeye ulaşabileceğiniz toraks derneği sayfası.