patates kızartması – dertli sözlük
kabuğunu soymak için pratik bir yöntemine denk geldiğim yiyecek.kaynayan suyun içine atıp 5 dakika kaynatıyorsunuz daha sonra çıkarıp soğuk suyun içine atıp orada 5 dakika bekletiyorsunuz. sonrada avuçlarınız içinde kabuklar ayrılıyor. hem patates çiğ kalıyor haşlanmış olmuyor hem de pürüzsüz bir şekilde patatesi soymuş oluyorsunuz.kullanmadım ama video böyle anlatıyordu. uygulamak isteyene denemesi önerilir.
her türlü kızartma gibi zararlı bir besindir. hangi yağla kızartıldığının hiçbir önemi yoktur. mesela saf zeytinyağı dengeli bir şekilde tüketildiğinde faydalıdır; fakat kızartmada kullanıldığında zeytinyağı da zararlı hale gelir. (*)
patatese gelecek olursak; diğer çoğu sebzenin aksine posa barındırmaz, posalı yiyecekler ise sindirimin rahat sağlanması için gereklidir. yani sindirime hiçbir katkısı yok patatesin. içerdiği yüksek miktarda nişastadan dolayı kendi başına zaten karbonhidrat deposudur. dengesiz karbonhidrat tüketimi ise çağımızın en ciddi hastalıklarından biri olan obeziteye giden kısa yollardandır.
obezite; diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, karaciğer hastalıkları, reflü, felç, katarakt, kısırlık, depresyon, çeşitli kanserler ve daha sayamayacağım kadar çok kronik hastalığa neden olur.
sonuç: tüketilmemesi gereken bir besin.

(bkz:güzel ama sağlığa zararlı yiyecekler)
ne zaman yapılsa keyifle yenen yiyecektir. yapılabilmesi için herhangi bir yeteneğe ihtiyaç duyulmaz. mis gibidir.