cihad – dertli sözlük
cihat kahramanlık da değildir.kim.ona insanlar kahraman desin diye cihat ederse o bu dünyada ödülünü almış olur ve ahirete bir şey kalmaz kim de allah'ın dini yücelsin diye cihat ederse o doğru olanı yapmış olur
cihat kavramı çok suistimale uğramış bir kavramdır.kimileri nefis terbiyesi derken kimileri ticari faaliyetlerine cihat der.bazıları eğitim faaliyetlerine bazıları ise vekalet savaşlarına bazen siyasetcilerin konusu olur.
cihat konusunda bunlardan ayrı olarak iki yanlış yaklaşım daha vardır biri allah'ı sadece rahman olarak tanıtıp hiç diğer yönlerden bahsetmeden kahhar oluşu,züntikam oluşunu hiç görmeden direk hümanist bir yaklaşım
bir diğeri ise;kaba ,nobran, hoyrat, dayatmaci bakış açısı.bu ikisi de cihat kavramının doğru şekilde anlaşılmasını engeller.
cihat nedir peki? cihat; müminin ilahi buyruklara uygun yaşama mücadelesi ve bu uğurda katlandığı fedakarlık ve engellerin bertarafıdır.yani cihat hadis ve ayetlerde çok geniş bir yelpazede ele alınsa da özetle savaştır.
hukuku vardır.müslüman durduk yerde savaş çıkarmaz kendisine saldırı olmadığı müddetçe.cihat fitneyi ortadan kaldırmak için yapılır.zulüm.ve haksızlığın önlenmesi için yapılır.emperyalist amaçlar ve sömürgeleştirmek için yapılmaz.ahlaki ve hukuki sınırları vardır.bize yapılanin aynısını biz kâfirlere yapamayız mesela.i̇skence,müsle,yakmak bizde yasak
'gerçekten de cihad kılıçla, dille, yazı ve yayın yoluyla veya daha başka yollarla, ne şekilde olursa olsun cehd ve gayret göstermek, çalışıp uğraşmak, mücahede eylemek demektir ki savaş bunun sadece özel bir çeşididir' (*)
cihad edebilmek için önce dünyayı iyi tanımak gerekir.bu niyetle yola çıkıp, terör örgütlerinin maşası olmamak için basiretli olmak, hayati öneme sahiptir. hem dinini sağlam bir şekilde öğrenmek, hem de allah ile aldatanların tuzağına düşmemek, cihad için elzemdir.
tüm bu şartlar yerine getirildikten sonra cihad, ilk yaşadığın vatanı korumak için yapılır.sonra ise tüm islam beldelerini.öncelik her zaman için vatandır.sonra diğer beldeler gelir.
vatanında hür bir şekilde yaşayan müslümanlar için ise; cihad farklı şekillerde tezahür etmektedir.ilk olarak kıtal anlamını ele alırsak ;başka beldelere şehit olmak amacıyla giden müslüman elbette büyük bir sevinçle karşılanır.fakat filistin gibi tüm müslüman ülkelerin evladları gitse bile, yine de bağımsızlığı çok daha farklı şartlara bağlı olan ülkeler için ise yapılması gereken düşmanın silahıyla silahlanmaktır.
elbette bu yorumlardan, tüm şartların oyunu kuranların lehinde olduğu ve asla değiştirilemeyeceği gibi bir anlam çıkmaz.müslümanlar isterse değişir.ama sadece kılıçla olmayacağı gibi,kılıçsız da olmaz.
küffara karşı kılıç kuşanmak.teheccüd vakti uykunla savaşmak.cazibedar davetlere, dizilere filmlere karşı gözünle savaşmak.ağzına bal tadı veren gıybete sarılmaya çalışan dilinle savaşmak.
cihad deyince aklıma çağrı savaş sahneleri gelse de aslında kelimenin manası çok farklı uygulanıyor.mesela hedefin allah rızası ise ders çalışırken kalem cihadı yapıyormuşsun.düşünsene edebiyat kasıyorsun, iç ses allahu aqbar' nidalarında.+sevap points :) islam güzel din :):)
her ibadet gibi şuurlu olarak ifa edilmesi gereken ibadettir. islam'a göre cihat hukuku vardır. bu hukukun dışına çıkılmaz. her ne şekilde cihat ediliyorsa edilsin, şuurlu olunması ve o şuur çerçevesinde aksiyon sergilenmesi gerekli.