cihad – dertli sözlük
çok boyutu olan bir ibadettir. iyi anlamak şarttır. en zoru ise nefis ile olanıdır.

--- (iktibas) ---

allah rasulü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-'in iştirâk ettiği son sefer olan tebük, meşakkat dolu, zorlu bir seferdi. i̇slâm ordusu bin kilometre gitmiş ve dönmüştü. medîne'ye yaklaşırlarken âdeta şekilleri değişmişti. derileri kemiklerine yapışmış, saç-sakal birbirine girmişti. hâl böyleyken rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- onlara:

"-şimdi küçük cihâddan büyük cihâda dönüyoruz!"buyurdular. ashâb hayretler içinde:

"-yâ rasûlallâh! hâlimiz meydanda! bundan daha büyük cihâd var mı?" dediklerinde hazret-i peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:

"-şimdi büyük cihâda (nefs cihâdına) dönüyoruz!" buyurdular. (süyûtî, ii, 73)


--- (iktibas) ---
bize öğretilmeyen bir şey.

ders çalışadursun hamza;
yerle bir oldu gazze.
test çözmeyi biliriz fakat,
cihadı öğretmediler bize.(*)
her ibadet gibi şuurlu olarak ifa edilmesi gereken ibadettir. islam'a göre cihat hukuku vardır. bu hukukun dışına çıkılmaz. her ne şekilde cihat ediliyorsa edilsin, şuurlu olunması ve o şuur çerçevesinde aksiyon sergilenmesi gerekli.
cihad deyince aklıma çağrı savaş sahneleri gelse de aslında kelimenin manası çok farklı uygulanıyor.mesela hedefin allah rızası ise ders çalışırken kalem cihadı yapıyormuşsun.düşünsene edebiyat kasıyorsun, iç ses allahu aqbar' nidalarında.+sevap points :) islam güzel din :):)
küffara karşı kılıç kuşanmak.teheccüd vakti uykunla savaşmak.cazibedar davetlere, dizilere filmlere karşı gözünle savaşmak.ağzına bal tadı veren gıybete sarılmaya çalışan dilinle savaşmak.
cihad edebilmek için önce dünyayı iyi tanımak gerekir.bu niyetle yola çıkıp, terör örgütlerinin maşası olmamak için basiretli olmak, hayati öneme sahiptir. hem dinini sağlam bir şekilde öğrenmek, hem de allah ile aldatanların tuzağına düşmemek, cihad için elzemdir.
tüm bu şartlar yerine getirildikten sonra cihad, ilk yaşadığın vatanı korumak için yapılır.sonra ise tüm islam beldelerini.öncelik her zaman için vatandır.sonra diğer beldeler gelir.
vatanında hür bir şekilde yaşayan müslümanlar için ise; cihad farklı şekillerde tezahür etmektedir.ilk olarak kıtal anlamını ele alırsak ;başka beldelere şehit olmak amacıyla giden müslüman elbette büyük bir sevinçle karşılanır.fakat filistin gibi tüm müslüman ülkelerin evladları gitse bile, yine de bağımsızlığı çok daha farklı şartlara bağlı olan ülkeler için ise yapılması gereken düşmanın silahıyla silahlanmaktır.
elbette bu yorumlardan, tüm şartların oyunu kuranların lehinde olduğu ve asla değiştirilemeyeceği gibi bir anlam çıkmaz.müslümanlar isterse değişir.ama sadece kılıçla olmayacağı gibi,kılıçsız da olmaz.