merdiven – dertli sözlük
şaire göre ağır ağır çıkması gereken iniş çıkış basamakları. bunlar rengârenk olmalı. i̇nsanın yüzündeki o korkunç ağrıları gidermeli. giderir yani, denemek gerekir. beton renkli merdivenler görsel olarak despotik duruyor.
asansörün bulunmadığı mekanlarda, kendini aksiyon filmi başrolü zannetmeni sağlayan icat.özellikle okulun son katındaysanız, gerçekten canınıza kastettiklerine kanaat getirmenizi sağlayan icat.
şu sözü aklıma getiren kelime;çıkarken dalları kırarak çıkma ki inerken o dallar lazım olacak...merdivenlerde de aynı mantık geçerli. o basamakları çıkarken birilerini kırarsan o basamakları geri inerken aynı yüzlerle yüzleşmek zorunda kalırsınız.
farklı kullanım ihtiyaçlarına göre çok çeşitli merdivenler üretmiş insanoğlu. yangın güvenliği ve tahliye kolaylığı için sıkça kullanılan yangın merdiveni artık zorunlu bir yapı elemanı haline geldi. ama kedi merdiveni ve gemici merdiveni sadece bazı yerlerde kullanılıyor. kedi merdiveni daha çok spiral merdiven gereken yerlerde kullanılıyor. silindirik bir yüzeyin etrafını dar basamaklarla dolaşarak çıkan merdivenlere kedi merdiveni deniliyor. gemici merdiveni ise adı üstünde daha ziyade gemilerde kullanılan bir merdiven. dik şekilde duvara ya da direğe monte edilmiş merdivenlere gemici merdiveni denmekte ve gemici merdivenlerinde basamaklar arası yükseklik oldukça fazla.