peyami safa – dertli sözlük
ayrıca günün anlam ve önemine hitap eden yazısını paylaşmadan edemeyeceğim ;

i̇nsanları tanrılaştırma zihniyeti
bizde mücerret insanı tanrılaştıran kozmopolitler, atatürk'ü tanrılaştıran devrimbazlar,
said-i kürdi'yi tanrılaştıran nurcular, marx'ı tanrılaştıran mahutlar,
mevlana'yı tanrılaştıran hayranları,
shakaespeare'i tanrılaştıran mütercimler görülmüştür.
(*)
20. asır avrupa ve biz kitabıyla idrakleri hareketlendirmiş, tefekküre meylettirmiş, 'çokça haklı' sözünü sıkça tekrar ettirmiştir. peyami safa'yı bize böylesine sevdiren sanıyorum dünya görüşlerimizin müşterek olması. allah ondan razı olsun.
nazım hikmetle araları çok iyiken dünya görüşleri(*) ayrıldığı için adeta düşman haline gelmişlerdir.küfürlü mektuplaşmaları ünlüdür.yumruk yumruğa kavga ettikleri bile anlatılır.
fatih-harbiye okuduğum ilk kitabı oldu.
etkili bir üslup var.
diğer kitaplarını okumaya niyetlendim.

ayrıca yıllar önce rastgelip izlediğim, ayhan ışık'ın canlandırdığı ve kitaptan uyarlanan "cingöz recai" de bir peyam safa eseri imiş.
--ben iki yaşımda iken babam ve kardeşim on ay içinde öldü. kısa bir fasıla ile hem kocasını hem çocuğunu kaybeden bir kadının hıçkırıkları arasında kendimi bulmaya başladım.belki bütün eserlerimi dolduran bir facia beklemek vehmmi ve yaklaşan her ayak sesinde bir tehlike sezmek korkusu böyle bir başlangıcın neticesidir.
bugün ölüm yıldönümü olan yazar. kendisini saygı ve rahmetle anıyorum. (1961, istanbul)türk okur yazarları, en azından birkaç kitabını okumalıdır. yerli, milliyetçi ve maneviyatçı bir yazardır.*kitapları ötüken yayınları tarafından basılıyor.**server bedi takma adını annesinin adı olan "server bedia"dan almış.