yüksek hızlı tren – dertli sözlük
büyük nimet. 4 saatlik yolu 2 saat 10 dakikada gidebiliyoruz. pandemi şartları konusunda görevliler epey hassas. güvenle kullanabilirsiniz.
istanbul-ankara arası zamansal olarak pek avantaj sağlamıyor. ama otobüsten çok daha konforlu tabi. taşıtta geçirdiğiniz süre de uçakta çok daha kısa olsa da havaalanlarına giderken, oradan dönerken, uçağa binerken, uçaktan inerken harcayacağınız zamanları düşününce, çok aceleniz yoksa, bence uçağa o parayı vermeye değmiyor bu iki şehir arasında. hem de özellikle gündüz yapılan yolculuklar için , tren çok daha keyifli.

pandemi nedeniyle sadece bir kere su servisi var şu sıralar. kafetaryası da kapalı. görevliler devamlı kameradan yolcuları gözlüyor galiba, kamerada maskesi burnunu örtmeyen yolcu görüp elli kere uyarmaya geldiler son yolculuğumda. sosyal mesafe konusuna da epey dikkat ediliyor.
eskiden eskişehir'de nispeten uzun durduğu için(*) sigara serbestliği orada varmış, şimdi onu da kaldırmışlar. yol boyu inip sigara içilebilen bir yer yok galiba.
diğer istasyonlarda 1 dk duruyor.
evden gara taksiyle 60tlye gidiyorum yarım saatte, evden gara ring + metro +yürüme ile 1 saat 15 dakikada yaklaşık 8tl ile gidiyorum, hızlı tren ile ankara'dan konya'ya 1,5 saatte 32tl ye gidebiliyorum. zaman ve para israfını önleyen harika hizmet. en güzel tarafı ise rötar diye bir şey yok her şey tam zamanında. duraklarda durma süresi 1dk. yemek vagonunda tercihli yemek şansı çok. kemer zorunluluğu yok. ve en önemlisi sadece 4 kişilik ultra konforlu 3 tane kabini var ve onların fiyatı da sadece 50tl. büyük hizmet.
türkiye şartlarında güzel hizmet. dünya şartlarında ise hızlandırılmış trendir. pandemi sebebiyle sefer sayıları ikiye düşürüldü ve koltuklar da yarı yarıya azaltıldı. işgüzar tcdd elinde olmasa çok daha aktif kullanılabilir ancak bu fiyatları görebilir miyiz bilmiyorum. sürekli zarar yazan bir kurumun hızlı treninden ne kadarlık bir hizmet bekleyebilirsiniz bu da ayrı bir tartışma konusu tabi.
son yolculuğumda boşluklu oturma olayı da kalkmıştı. tüm koltuklar satışa sunuluyor artık sanırım.
şuan ankara konya hizli treninden canlı bildiriyorum, evet yanyana oturma sınırı kaldırılmış hatta bir ara kadın erkek yanyana ya da karşılıklı koltuk vermiyordu onu da veriyor malesef. ne yapalim biz de laptobu paravan yaptık karşıdaki üniversite öğrencisi teyzeye değil sözlüğe bakıyoruz.
kapadokyaya kadar uzanması gereken tren. ama o zaman havayolu şirketleri nasıl fahiş fiyata bilet satacak tabi?
ankara-sivas hattı da açılmış. basit bir kıyasla ne kadar mantıklı olduğunu göstereceğim. güncel haliyle:

gebze-eskişehir yht: 280 tl, 2.10 saat.
gebze-eskişehir otobüs: 480 tl, 4 saat.

tabii bir de konfor farkı var.