evliya çelebi – dertli sözlük
17. yüzyılın önde gelen gezginlerindendir. kırk yılı aşkın süreyle osmanlı topraklarını gezmiş ve gördüklerini seyahatnameadlı eserinde toplamıştır. evliya çelebi eğer istanbulu yazmasaydı, istanbul'un tarihini yabancı seyyahlardan okumak zorunda kalacaktık. ayrıca olayları abartması ile de meşhurdur evliya çelebi.
hafızdır. bir anlık dil sürçmesi sonucu seyahat eder olmuştur. niyazımız odur ki şefaate de nail olur.
i̇lk okullarımızda okutulması gereken eserlerden birine sahip bir sayahatname yazarıdır.. yabancı yazarların yabancı coğrafyaları ve yabancı yaşamları yerine neslimize osmanlı güzelliğini letafetini ve zamanını aşılamak için ilk okul yıllarından itibaren okutulmaya başlanması gereken seyahatname'nin yazarıdır.
editörlüğünü nuran ve semih tezcan'ın 2007'de de, bilkent üniversitesi'nde düzenledikleri sempozyumdan sonra, üstlendiği son çalışma olan evliya çelebi, kültür ve turizm bakanlığı'nın "anma ve armağan kitapları" dizisinde, geçtiğimiz yılın son aylarında yayımlanmıştır.


(http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=1241875&title=evliy-celebi-kitabi-uzerine)
ömrü boyunca evlenmemiş ve düzenli bir iş hayatı olmamıştır. kuran-i kerim'i hıfzetmiş, arapça ve farsça, yunanca ve latince de bilmektedir.