belediyecilik – dertli sözlük
tecrübe ve bilgi isteyen bir icraat. belediyecilik yapacak birisinin- yani belediye başkanı, fen işleri daire başkanı vs -öncelikle tarih bilgisi, şehircilik bilgisi, mimari bilgisi, estetik anlayışı, sosyoloji ve psikoloji bilgisi olmalıdır. belediye işleriyle meşgul olacak kimseler için öncelikle kurslar düzenlenmeli, bu kurslardan geçen kimseler belediyecilik hizmetleri vermelidir.

bu kurslarda yukarıda saymış olduğumuz olduğumuz konularda eğitimler verilmelidir. bu kursları alan kimseler belediye başkanlığına aday gösterilmelidir. adaylık süreci uzun tutulmalı, partiler kurslarda adaylarına eğitim vermelidir.

bu eğitimi alarak belediye başkanı olan kimselerin işlerine kesinlikle mevcut idari yönetim karışmamalı, yani devlet belediyeciliğe soyunmamalıdır.
böylece belediye başkanları, hem entelektüel bir birikimi olan birisi olur, hem de kurslardan edinmiş olduğu bilgilerle hizmetlerini bilinçli bir şekilde icra eder. böylece istenen kalitede hizmete ulaşılır.

kimi belediye başkanları ya da belediye çalışanları şehrin genel sorunlarını bilmiyor. bilse de doğru çözümü bulamıyor. doğru çözüm bulunsa, doğru mimari ve peyzaj bilgisi olmadığı için doğru adımlar atılamıyor. tarih bilgisi olan bir kimse hem şehrin tarihi ve kültürel birikimine hakim olur, hem de şehrin sorunlarını ve yakın dönemde yaşadığı sıkıntıları bilir. mimari ve peyzaj bilgisi, estetik anlayışı ile doğru çözümlere imza atar. şehircilik bilgisi ile şehre doğru hizmetler getirir. sosyoloji ve psikoloji bilgisiyle insan psikolojisine en uygun çözümler bulur. istenen de bu değil mi zaten?