çocukları azarlayan cami cemaati – dertli sözlük
teravihlerde hit yapan genellikle yaşlı amca eylemi. çocukluğumdaki teravihlerde yapılanlar aklıma gelince bazen gülümserim. kardeşim secdeye gidince arkadaki çocuk çorabını çıkarmıştı. hele yanında tanıdık biriyle namazda gülüşmenin tadı hala zihinlerimde.
çocukların camiden soğumasına neden olur. çok kötü bir davranıştır. böyle durumlarda empati kurulmalıdır. ben allah'ın evine geliyorsam çocukların da gelmeye hakkı vardır diye düşünülmelidir.
"camide cemaatle namaz kılarken arka saflarda gülüşen çocuk çocuk sesleri yoksa gelecek nesiller adına korkun." sözünü hiç duymamış cami cemaatidir.
her camide var bunlardan. çocukların eğlenip gülmediği cami yok gibidir neredeyse. iş elbette ailelerde biter. ahlakı ve eğitimi onlar verir ama çocuk ne de olsa. bilemez. o yüzden kızılacak bir şey değil, aksine sevinilecek bir şeydir çocukların cami içinde veya çevresinde oynaması ve eğlenmesi. tabii bu da kalkıp cami içinde futbol maçı yapsınlar demek değil. kendi aralarında şakalar falan. küçük şeyler. camiden soğumazlar üstelik.
"camileri yaşlılar dolduruyor, nerede bu gençler?" sitemlerini savurma hakları yoktur. çocukken sevdirmediniz ki, büyüyünce gelsinler?
bir de camide uyuyanlara kem gözle bakanlar var. onları da başka bir başlıkta eleştiririm artık. bu uzun oldu.
çoğunluğu yaşlılardan oluşan ve çocuk psikolojisinden hiç anlamayan müslümanlardır. yahu bu mevzuda peygamberimizin tavrı belli gerisi lafügüzaf. gürültü de yapar ses de çıkarır. namazda dikkatimizi mi dağıtıyorlar yoksa yeterince huşû ile namaz kılamadığımız için mi rahatsız oluyoruz. sen caminin sahibiymiş gibi bir tavırla çocukları azarlarsan camiler boş kalmaya mahkûm olur.
covid-19 pandemisi döneminde camilere getirilen kısıtlamalar kapsamında caminin kendi mülkleri olmadığını idrak etmesi beklenen cemaat çeşididir.