çocukları azarlayan cami cemaati – dertli sözlük
babasıyla secdeye kapandığı için mutluluktan gülen çocuğun sevincini kursağında bırakıp ağlatmak suretiyle, ne yaptığının farkında olmadan önünden geçtiği teyzenin dövmekten beter ettiği küçüğün camiye gelmekten vazgeçmesiyle sonuçlanan, yetişkin(!) cemaat eylemidir...
hiç hoş bir tavır olmadığını düşünmekle beraber aslında bazen hak verdiğim olay.. insanlar oraya ibadet etmek için geliyor sonuçta ve çocukların yaptıkları gürültü ve kavgaların sonucunda o kişilerinde namazı "huşu" açısından tehlikeye giriyor.. hele insan gibi meraklı bir tür için.. ama kızılmasına karşıyım güzel bir dille uyarılması daha uygundur.. eğer aileler gerekli terbiye ve eğitimi verirlerse ne çocuklar camiden soğur ne de büyüklerin ibadetine zeval gelir..
bir avuç huysuz ihtiyar heyetidir tasvip edilmezler lakin çocuklara cami adabını da öğretmek gerekir. artık gerisi hoşgörüye kalmış.
cem karaca'nın kendi ağzıyla anlattıkları
-yedi yaşlarında camiye gittim. dizimde ağrı olduğu için bir ayağımı uzatmıştım. birden yaşlı bir adamın ayağıyla ayağıma vurmasıyla irkildim. sonra haşin bir ifadeyle "utanmıyor musun, allah'ın evinde ayağını uzatmış oturuyorsun, kalk" gibi sözlerine muhatap oldum. kalktım ve ancak yetmiş sene sonra camiye dönebildim.
yüksek ihtimalle bu fiili kötü niyetle yapmayan,kendilerince camiye,namaza saygı gösteren fakat iyi niyetlerinin kötü sonuçlar doğmasına çocuğun zihninde sıkıcı,korkutucu bir ibadet yeri fikri kalmasına sebebiyet veren cemaat.
kur'an-ı kerim'i evin duvarına asıp saygısını o şekilde gösterenlerin camideki versiyonlarıdır. o (yanlış) şekilde yetişmiş "biz böle gördük"cülerdir.
eylemi gerçekleştiren teyzeler, amcalar kıldıkları namaza adapte olamamanın verdiği hışımla günahsız kalpleri kırarlar ki bilmezler; onları akıllarında binbir tilki dönerken kıldıkları namaz mı kurtarır, yoksa camiye gelen tertemiz minik kulların vesilesiyle allah'ın tüm cemaate rahmetini indirmesi mi..?
çok yakın bir zaman da,lakin okudum mu,dinledim mi hâlâ hatırlamıyorum.şöyle diyordu üstad'ın biri. " cemaat camide namaz kılarken,arka taraftan çocuk sesleri gelmiyorsa,o nesilden korkun".(*)
pek ilginç insanlardır kendileri. şimdilerde cemaatle namaz kılmayan gençlerin müsebbibleridir.