tanzimat edebiyatı – dertli sözlük
osmanlının gerileme ve çöküş devrinde avrupanın teknik ve kültürel üstünlüğü anlaşılmış ve osmanlı çareyi yönünü batıya çevirmekte bulmuş.tanzimat fermanı olarak adlandırılan yenileşme beraatı toplumsal hayatta batıya yönelmenin resmi belgesidir ve devamında tazimat edebiyatı yeni bir medeniyet değişiminin sonucu olarak gelişmiştir.
tanzimat fermanından sonra toplumda batılı anlamda hızlı bir değişme ve yerleşme etkisi ile avrupadan etkilenmiş,avrupa kültürünü tanıtmak isteyen türk aydınların gazete,roman,hikaye türlerinde bu etkiyi gösterdiği edebiyat akımıdır.
bu dönemde batı medeniyeti örnek alınmış ve taklit edilmeye başlanmıştır.divan edebiyatı dışlanmış(fakat edebiyatçılar divan geleneğinden tam olarak kurtulamamışlar)yerine fransız edebiyatı örnek alınmış,taklit edilmiştir.öcelikle dil ile batı medeniyeti özellikleri halka anlatılmak için gazete araç olarak kullanılmış,bu sayede tanzimat nesli batı medeniyetini kavramaya başlayınca devamında batı dillerinde yazılmış eserlerin çevirisi yapılmıştır.
batının edebiyat akımları realizm,romantizm,sembolizm vs. bu dönemde türk edebiyatına girmiştir.ilk başlarda batı dillerinde yazılmış eserlerin çevirisi ile başlayan türk yazarlar,sonraları batı örneği eserler ortaya koymuşlardır.