cehennem – dertli sözlük
ateş deryalarının, ateşin uçsuz bucaksız sahralarının, soğuğun ve dahi kaynar suların bulunduğu bir azap mekanı. bir büyüğüm "ateşe dayanacağınız kadar günah işleyin." derdi. tabi bu ateş dünya ateşine benzemiyor.
yemişi zakkum olan, zebaniler görevli olduğu çok katlı dip. cennet ile arasında bir perde olduğunu yorumlayan isimler vardır. yani iki mekanın ehli birbirni görecektir. psikolojik bir yer olduğunu da diyen isimler var. hatta ve hatta buraya girenlerin kendilerini kevser ile naim cennetinde hissedeceğini diyen de var. garabet çok. polemiksiz tanım için; tabloların gizlerinde labirentlerden oluşan bir roman. yazar; dan brown. labirentleri sevmediğim için yarım kaldı roman, ah elbette tabloları seviyorum ama labirentler işte.
cehennemde ateş yoktur, her insan ateşini bu dünyadan kendi götürür. (pir sultan abdal)
i̇nanan erkek ve kadınlara işkence yapıp sonra da tevbe etmeyenlere cehennem azabı ve yangın azabı vardır. (büruc/10)kâfirler, gerek kitap ehlinden olsun gerek puta tapanlardan olsun muhakkak, cehennem ateşindedirler. orada ebedî olarak kalacaklardır. onlar, insanların en şerlileridir. (beyyi̇ne/6)şüphesiz inkâr edenlere, allah'ın yolundan, yerli ve yolcu bütün insanlar için eşit kılınan mescid-i haram'dan alıkoyanlara ve orada zulümle yanlış yola saptırmak isteyene can yakıcı bir azab tattırırız. (hac/25)kendilerine apaçık deliller geldikten sonra parçalanıp ayrılığa düşenler gibi olmayın. i̇şte bunlar için büyük bir azap vardır. (al-i̇ i̇mran/105)kim bir mümini kasten öldürürse, cezası, içinde ebedî olarak kalacağı cehennemdir. allah ona gazab ve lanet etmiş ve onun için büyük bir azab hazırlamıştır. (ni̇sa/93)
ey iman edenler! öldürülenler hakkında size kısas farz kılındı. hüre hür, köleye köle, kadına kadın (öldürülür). ancak her kimin cezası, kardeşi (öldürülenin velisi) tarafından bir miktar bağışlanırsa artık (taraflar) hakkaniyete uymalı ve (öldüren) ona (gereken diyeti) güzellikle ödemelidir. bu söylenenler, rabbinizden bir hafifletme ve rahmettir. her kim bundan sonra haddi aşarsa muhakkak onun için elem verici bir azap vardır.""ey akıl sahipleri! kısasta sizin için hayat vardır. umulur ki suç işlemekten sakınırsınız."(bakara, 2/178-179)
müminler için cennetin hamamı demiş bir hak dostu.neden diye sormuşlar?bir toprak kaba necaset bulaştıginda onu ateşte yakmadıkça temizlenmez. e insanin maddeside topraktandır. dünyada eğer tevbe atesiyle temizleyemediyse kendini allah merhametiyle sokar cehenneme onda günah kiri birakmaz sonra alir cennete. şimdi cehennem mümin için bir merhamet degilde nedir? tabi oraya birakmadan burda tevbeyle istigal etmek daha muhimdir.akıllı kisi olmeden evvel kendini hesaba cekendir hadisini unutmamak gerekir :)