islam felsefesi – dertli sözlük
efendim hepsi yanlıştır. bu yanlış ya kasten yahut cehaletten yahut teolog olmaktan ileriye gitmeyen, diploma imamlarının tedrisatından çıktıklarından söylenmiş sözlerdir.

- islamın en küçük bir meselesinin akli zeminden hariç olduğunu, dogmatik kaldığını iddia etmek mümkün değildir.15 yıldır bilfiil yüzlerce la-dini ve anti-islamist fraksiyondan entelektüellerle(!), uzun/kısa yaptığım münazaralarda böyle bir iddianın utanç vesilesi olduğundan başka bir tecrübem olmadı. yine münazaralara hazırım.

- islamın her bir meselesi akli olduğu gibi, mantığın özçelişmezlik ilkesine de uygundur. yani yalnızca iç tutarlı önermeler değil, dış-çelişmez/bağımsız-çelişkisizlik kaidesine de tam uygundur.

- nass delilleri akli ve mantıki kaidelerin mihengine vurulabilir, tartışılmaz değildir, kafirin pervasızca tartıştığını müslümanın tartışmaması gibi bir durum asla bahismevzu değildir. bunlar alt toplum tabakasının itikadının muhafazası için (avam) halk içinden ulemanın tavsiyesinden ileri gelen sözlerdir. alimler nezdinde nass delilleri inceden inceye tartışılmış, akli ve mantıki olduğu tesbit edilmiştir. göstermeye hazırız.

- septik dibe vuruşun en büyüklerinden birisini gazali k.s. yaşamıştır, oradan selametle çıkıp, o derinliklerin haritasını çıkarmıştır. septiklere karşı cevapların en akli, en mantıklı, en tutarlı, sıfır çelişkili ontolojik ve epistemolojik doktrinleri islam filozofyasının doktrinleridir.

...son söz üçüncü girdide...