allah ın varlığının delilleri – dertli sözlük
hani i̇brahim, “rabbim! bana ölüleri nasıl dirilttiğini göster” demişti. (allah ona) “i̇nanmıyor musun?” deyince, “hayır (inandım) ancak kalbimin tatmin olması için” demişti.(bakara 270)

i̇nsanın fıtratında var yapacak bir şey yok.mühim olan düşünmeden kabul etmek delil arayan imtihanı kaybeder diyenlere ayet kafi sanırım.eğer akıldan istifa etmeyeceksek akıl nimetini israf etmemeyi bilmeliyiz.ama iş "kabul ve tasdik" kısmına geldiğinde aklın yolu bitiyor.çünkü şeytan da ebu cehil de daha çokları da allah'ın varlığının farkında idiler.hatta çok dinsizler var ebediyyeti bütün zerreleri ile istediği halde imtihan mesuliyetinin ağırlığı onu kabul ve tasdikten alıkoyuyor.

#421855 burda kardeşimizin bahsettiği gibi risale-nurda da imam hakikatlerini anlatırken aklı esas aldığı halde birçok mevzunun sonunda şuna benzer bir cümle yazılıdır;

buraya kadar kalbi kabule, nefsi teslime, aklı iknaa ihzar için söyledik.


demem o ki delil aramak lazımdır bunu imtihana halel getirecek bir sebep olarak algılamamak gerekir.