ortadoğu – dertli sözlük
yerüstü ve yeraltı zenginliklerinin bol olduğu, birçok medeniyete beşiklik etmiş fakat dünyanın kanayan bölgesi olmaktan, savaşlardan, tarihin hiçbir döneminde kendini alamayan topraklardır.

ayrıca; ortadoğu, uzakdoğu , yakındoğu gibi terimler emparyalizm taraftarlarınca ortaya atılmış tanımlandırmalardır.

(bkz:maveraünnehir)
(bkz:fırat)
(bkz:dicle)
(bkz:iran)
(bkz:ırak)
(bkz:suriye)
(bkz:filistin)
(bkz:türkiye)
(bkz:babil in asma bahçeleri)
(bkz:şam)
(bkz:ilim)
(bkz:medeniyet)
(bkz:terör)
(bkz:şatt ül-arab)
(bkz:basra körfezi)
batılı devletler tarafından,doğal zenginlikleri ve karışık etnik yapısı itibarıyla hem iyi bir sömürge, hem de uzakdoğu’ya giden yollar üzerinde bulunması sebebiyle, önemli bir geçit olarak değerlendirilmiştir. ortadoğu, genellikle güçlü
batı tarafından kontrol altında tutulacak zayıf doğunun bir parçası olarak görülmüştür.yıllarca etnik yapısı farklı olan insanlar arsına nifak tohumları atılmış ve bu coğrafyanın insanları zulüm altında tutulmuştur ki ayağa kalkıp bu sömürgeciliğe dur diyemesinler.ama artık ortadoğu bu sömürgeciliğe dur demek bu zulmü bitirmek istemektedir.yani emperyalizmin son bulması için ortadoğu'nun şimdi her zamankinden çok duaya ihtiyacı vardır.
aliya, bu coğrafyayı 'düdüklü tencereye' benzetmiş ve demiş ki; "içerdiği yüksek ısıya bakınca birçok şeyin yanıp yok olacağı ve geride yaşama ve ayakta kalma kabiliyetine sahip olan fikirleri ve insanları bırakacağı hükmüne varabiliriz. topyekün bir kargaşadan sonra tüm fırtınalar ve savrulmalar durulduğunda sahnede yeni bir çağın müslümanları ve yahudileri kalacak." (*)
geçmişte, medeniyetler beşiği...günümüzde, kan gölü...gelecekte, iinsanlık onurunu yitirmiş yeryüzünün yeniden inşası, mehdi a.s muhtemelen zuhur edeceği topraklar olacak inşallah dua