üsküdar – dertli sözlük
birazdan sokaklarında ve sahilinde adımlayacağım istanbul ilçesi.
belediyenin orda da bir bardak çay içerim sanırım.

üsküdar'ın gün geçtikçe kalabalıklaşan ve ikameti zorlaşan bir ilçe olduğunu da bilvesile not düşelim.

bugün üsküdar merkezde 40 yaşındaki bir apartmanda 2+1 (ciddi tadilat isteyen) bir daire için istenen kira bedeli 1.400 lira.
başka da sözüm yok hakim bey.
i̇nsanın terk etmek istemediği sokaklarında uyumayı göze aldığı yer üsküdar'dır. sırf bu ayrılıklar yüzünden üsküdar 'a gitmek istemez insan...
yenibosna, bakırköy yüzünden istanbul'dan kaçacakken bana istanbul'u sevdiren, "yaklaş bakayım yamacıma" diyen, istanbul'un bir çok önemli yerine kolaylıkla ulaşabileceğiniz, dünyada bir tane olan, iyi korunması gereken ilçe hatta il.
ak parti'nin çok küçük bir farkla kazandığı ilçe.

üsküdar diyoruz.
chp'nin bile 'eski müftü' ile siyaset yapabildiği ilçede seçimi az daha chp kazanacaktı.

ak parti cenahı suçu(!) cemaate, saadet'e vs atarken, asıl suçluyu göremiyor.

5 senedir üsküdar'da oturuyorum. yaşadığım yeri sokak sokak gezmeyi severim.
'üsküdar merkez'de gezmediğim, bir kere olsun geçmediğim sokak yoktur' dersem abartmış olmam.
5 senedir üsküdar sokaklarında ve caddelerinde, belediyecilik anlamında hiçbir işe yarar icraat görmedim diyebilirim.
bir iki tane kültür merkezi inşa ettiler.
bu kültür merkezlerinde ikide bir, belediye başkanının davetli olup konuşmalar yaptığı, faydasız-reklamcı anma programları düzenleyip 'kültür belediyeciliği' yaptıklarını iddia ettiler. o kadar.

belediyenin önündeki kaldırımlar dahil, koskoca üsküdar'da, bir metrekarelik sağlam kaldırım yok. altları boş, yamuk, kırık, dar kaldırımlarda yürüyoruz. hafif bir yağmurda paçalar çamur içinde kalmadan yürüyebilmek imkansız. belediyemiz sayesinde; pantolon paçasından çamur akan çok kültürlü, düzenli olarak şair-yazarların anma programlarına ve şiir dinletilerine katılan insanlar olduk.

üsküdar'ın en önemli ve en kalabalık caddelerinden biri selman-i pak caddesi.
evim bu cadde üzerinde sayılır.
araç ve yaya trafiğinin en yoğun olduğu noktada otobüs ve dolmuş durakları var. (horhor durağı)
selman-i pak yürünmesi-geçilmesi imkansız bir caddeye dönüştü. sırf bu güzergahtan geçmemek için evime giderken yolu iki katı kadar uzatıyorum.

çevre temizliği hiç yok. her yer çöp dolu. (zengin mahallesi diye adlandırılabilecek mahalleler ve başbakanın evinin olduğu muhit hariç. (kiraların 3bin liradan başladığı yerler hariç))

birkaç aydır, her mahalleye numune çeşmeli, fışkıyeli bir saat kulesi dikiyorlar. gördükçe küfredesim geliyor.

yeni valide camii'nin karşısında çınaraltı diye bir çay bahçesi-ocağı vardı. onu kaldırıp yerine -hayatımda gördüğüm en kötü belediye icraatı- ucube bir havuz yaptılar ki, gerçekten çok kötü. (önüne geçip fotoğraf çektiren insanlar yok değil. hakediyoruz demek ki.).. boğaza birkaç yüz metre mesafede, hani boyu ortalamanın üstünde olan birinin rahatlıkla boğazı görebileceği bir yere, havuz koymanın manası ne? ankara mı burası yapay göl-boğaz yapıyorsun?

marmaray'ın, istasyon çıkışları da (4 adat kocaman çıkış) üsküdar meydanını mahvetti. ancak bu, belediyenin suçu değil. (belediyenin suçuysa çok ayıp).

velhasıl; bir mahalle muhtarı bile üsküdar belediyesinden çok çalışıyor.. ak parti belediyesi benim 5 yılına şahit olduğum, son 10 yılda üsküdar'a hiçbir fayda sağlamadı. bu kafayla giderlerse, bir dahaki seçimi chp alır. ak parti rezil olur.
merkezde 40 yaşındaki bir apartmanda, 2+1, rutubetten duvarları kokan, aylarca boş kalmış zemin kattaki dairenin 750 liraya kiraya verildiği, marmaray sonrası hızla kalabalık ve pahalı bir ilçeye dönüşen ilçe.
bundan son değil 10 sene sonra insanlar 'ey gidi üsküdar' diyecekler.
marmaray sonrası çehresini merak ediyorum.
kiraların ciddi bir artış göstereceği aşikar.
metrekareye 10 insanın düştüğü (üşüştüğü) iskelede yeni oran kaç olacak mesela?
çengelköy, vaniköy gibi diğer üsküdar semtlerine taşınmak gerek.
yahya kemalin anlattığı istanbul'a müştak olanların günümüzde ona en çok yaklaşacağı yerdir.