mimar sinan – dertli sözlük
bu başlıkta yazılanların çoğu da olmak üzere hakkında söylenen birçok şey uydurmadır, efsanedir. 1-mimar sinan'ın ustalık eserim çıraklık eserim kalfalık eserim gibi nitelendirdiği hiçbir eseri yoktur. mimar sinan bu şekilde bir sözü hiçbir yerde kullanmamıştır tamamen halk arasında yayılmış bir sözdür.2- mimar sinan'ın mihrimah ile bir gönül ilişkisi yoktur belki de mihrimahı görmüşlüğü bile yoktur bu iftira 19.yüzyılda uydurulmuştur. uyduranlar da bilinmektedir.3- mimar sinan'ın eserinden 400 yıl sonra ortaya çıkan mektup gibi bir olay söz konusu değildir. bu da tamamen uydurmadır.4- mührünü ve imzasını taşıyan eserlerin hepsi kendisine ait olmayabilir çünkü hassa mimarlar ocağı sisteminde tüm imzalar ser mimar adına atılırdı. yani bugünkü büyük projelerin çevre ve şehircilik bakanı imzasıyla yapılması gibi.5- sinan devşirmeydi ama kesinlikle hristiyan değildi tasavvuf ehli bir müslümandı.6-kendisiyle yaptığı söyleşiler üzerine kitabül ebniye kitabını yazan arkadaşı sai çelebi'nin bu kitabında hem gerçeklere ulaşabilirsiniz.
en sevdiğim eseri süleymaniye camiinin yan tarafında iç titreten mütevazilikte mezarı olan abide kamet.
--- iktibas ---
yıllar önce süleymaniye cami’sinin yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalması üzerine en yetkin mimar ve mühendislerden oluşan bir ekip, camiinin bütün yükünü taşıyan kemerleri incelemeye aldı.
kemerlerin içinde gizli bir bölme ekibin dikkatini çekti.
bölmede, mimar sinan’ın imzasını taşıyan osmanlıca bir mektup vardı. mektup’ta şöyle yazıyordu:
“bu notu bulduğunuza göre kemerlerden birinin kilit taşı aşındı ve nasıl değiştirileceğini bilmiyorsunuz.”
koca sinan kademe kademe kilit taşının nasıl değiştirileceğini anlatıyordu. heyet, sinan’ın söylediklerini aynen uyguladı. süleymaniye camii böylelikle kurtarıldı. bu not şimdi topkapı sarayı’nda saklanıyor.
asırlar önceki bu incelik ve feraset, umarız günümüz mimarlarına ve müteahhitlerine örnek olur da, depremlerde bunca kayba neden olunmaz.
--- iktibas ---
kanuni sultan süleyman istanbula yapılmasını istediği ikinci boğazın planını, zamanında mimar sinan'a çizdirmiş, mali yetersizlik dolayısıyla plan gerçekleştirilememiş fakat gelecek nesilden bunu yapacak birinin çıkması için sultan süleyman niyâz eylemiştir..
kabri süleymaniye'de, i̇stanbul müftülüğü'nün solunda, süleymaniye külliyesi'nin ise kuzeydoğu tarafındadır.
mimar sinan 92 camii, 52 mescit, 57 medrese, 7 darül-kurra, 22 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 375 eser veren muhteşem mimardır.
beşinci dereceden bilmem kaç bilinmeyenli denklemleri çözdüğü ileri sürülen zat-ı şahane.