sivrisinek – dertli sözlük
ısırığına karşı ufak çocuklarda, bebeklerde alerji görülebilen hayvan. alerjisi olan bir bebek sinekler tarafından çok sayıda ısırılmışsa eğer(*) çocukta ateş, ışığa karşı hassasiyet, halsizlik de görülebiliyor. ısırılan bölge aşırı geniş alanlara yayılarak kızarıp şişebiliyor. bir ısırığın neredeyse ceviz büyüklüğünde bir kızarıklığa yol açtığını görebiliyorsunuz. alerjiye karşı ilaç vs var mıdır bilmem, kaşıntı için jel falan veriyor doktorlar ama tabi ısırılmayı engellemek daha mantıklı. bizim için en etkili korunma yöntemi ise prize takılarak çalışan sinek ilaçları oldu. zira lavanta yağı, limon yağı, yatağına tül germe, limon-karanfil vs gibi denediğimiz zararsız yöntemler hiç etki göstermedi. inşallah ilaç, ısırığın zararlarından daha az zarar veriyordur.
bakara 26 da i̇nnallâhe lâ yestahyî en yadribe meselen mâ beûdaten ... ila ahiril ayeh şeklinde mucizane bir beyan ile arz ı endam eder.herkesin muhtelif zamanlarda telezzüz ettiği, hissettiği kabz hallerinden birisinde idim. rabbimin inşirah vermesini dua eyledim. bir-iki saat geçmişti. aynı kabz haleti ziyadesiyle sıkması zamanında, abdest alırken bir de ne göreyim. bir sivrisinek musluğun yanında, duvara konmuş ayaklarını temizliyordu. sıkıntı tesiriyle öyle dalmışım, ben ayaklarımı yıkarken onunda tam ayaklarını yıkama sırasıymış. sonra abdesti uzattım, beraber temizlendik, ellerini ve kanatlarını yıkadı. beni öyle güldürmüştür ki, rabbim o bauda eliyle "fe inne maal usri yusra" sırrını tam göstermiş, kalbimi rahatlatmış, kabz hali içinde birnevi bast haletini vermiş, genişletmiş. elhamdulillah. en sessiz hatıratı kalbimizi işiten, imdad eden var. dünyanı sana karanlık eden haletleri bir sinek ayağı kadar hafif bir kuvvetle, göğün yüzünü siyah bulutlardan temizlediği gibi temizler. bir sineğin eliyle, zulumatlı dünyanı, nurlandırır. kainatın zerratı adedince elhamdulillah. mahlukatın tahiyye ve tesbihatları adedince elhamdulillah.
allah'ın bize örnek vermekten çekinmediği hayvandır:

(i: bakın, allah, bir sivrisineği [hatta] ondan daha küçük bir şeyi örnek getirmekten kaçınmaz. i̇mana ermiş olanlara gelince, onun rablerinden gelen bir hakikat olduğunu bilirler. hakikati inkara şartlanmış olanlar ise, "bu örnek ile allah ne demek istiyor acaba?" derler. bu yolla allah, bir çoğunu saptırırken bir çoğunu da doğruya yöneltir, fakat fasıklardan başkasını saptırmaz. [bakara suresi ~ 26])