malik bin nebi – dertli sözlük
1905'te konstantin'de doğdu. liseyi bitirdikten sonra paris'e gitti ve yüksek öğrenimine burada devam etti. 1935'te elektrik mühendisi oldu. fikri eserleriyle cezayir'deki i̇slâmi şuurlanmada önemli etkinliği oldu. 1956'da mısır'a iltica etti. 1963'te yeniden cezayir'e döndü ve 1973'te burada vefat etti. malik bin nebi'nin birçok eseri türkçe'ye kazandırılmıştır.
sömürgeci fransızların bütün engellemelerine ve komplolarına rağmen gençliği i̇slâm dâvasına kazandırmak için bitmez tükenmez bir enerji ve aynı zamanda inanılmaz bir cesaretle çalışan malik bin nebi,fikirlerinin boşlukta kalmasına rıza göstermeyen bir adam olduğunu ve gerçekten i̇slâm davasının bir eri bulunduğunu ispat etmek üzere, cezayir millî kurtuluş cephesine(fln) katıldı. mücadelesini hiç ara vermeden devam ettirdi, nihayet hürriyetine kavuşmuş olan memleketinin imdadına koşmak üzere 1963 de cezayir e döndü.

--- iktibas ---

sömürgecilik hâlâ gece yarısı çanlarını çalıp sömürge halkını uykuya devam etmeye çağırıyorsa da artık uyku saati geçmiş, i̇slam dünyasının teslimiyetçilik ruhu dönmemek üzere gitmiştir.

--- iktibas ---

herkes değil ama insan olan herkes okumalı malik bin nebi yi.