cuma – dertli sözlük
“toplamak, bir araya getirmek” anlamındaki cem kökünden türeyen isim. i̇slâmiyet’te büyük değer verilen haftalık toplu ibadetin yapıldığı gün ve o gün ifa edilen ibadet.(*)
mübarek gün.bayram günü.cuma namazi da var.cuma gününün ayrıntılı içeriğini hayrettin karaman bugün köşesinde yazmış.okuyuverelim bi zahmet.
tatil olmadığı, çalışma günü olduğu kuran'da belirtilen gündür.(cuma suresi,9) hatta kuran-ı kerim'de bu günde insanların çalışması gerekliliği bile vurgulanmıştır. (cuma suresi,10)

cuma, 9: "ey imân etmiş olanlar! cuma günü namaz için nidâ olunduğu zaman hemen allah'ın zikrine gidin ve alışverişi bırakın. bu, eğer bilir kimseler oldu iseniz sizin için çok hayırlıdır."

cuma, 10: "sonra namaz kılınmış olunca da artık yeryüzünde dağılın ve allah'ın fazlından nâsip (arayın) ve allah'ı çokça zikredin, tâ ki necâta erebilesiniz."

görüldüğü gibi açıkça "alışverişi bırakın ve namazdan sonra tekrar nasip aramaya devam edin yani çalışmalarınıza dönün" biçiminde belirtilmesine rağmen nasıl olup da cuma gününü tatil ettirmek isteyen müslümanlar çıkabiliyor, bu kuran ayetlerinden haberleri yok mudur?
ahmet murat şiiri. (*)

cümle kuşlar insin bu mutlu ilahiye
güzel cuma! sen taşır güzel içimi
eşiğe kıvrılsın bir ırmak özlemle bereli
akıp gitsin günlerin musır reçinesi

seninle balkonda bakışıyoruz cuma, genciz ikimiz de
kanat seslerini duyuyor musun sen de, ya ilahiyi
tarçın ve lut seslerinden göğümüze uçuşan.
kalp yaramla oynamasam bozulmasa abdestim

kaçalım güzel cuma bir yasin aralığında
ayet fosforuyla yak dol şol kadehlere
dilimde uçuşuyor mentolü bir duanın
bir düğün yontsun melekler sessizce ikimize
i̇çimin kıpır kıpır olduğu tek gün hele bir de okula filan gitmemişsem değmeyin keyfime ...
diğer günlerden daha bir özenle giyinmek daha şık ve temiz olmak hadislerde özendirilmiştir ve sünnettir.
cuma gecesi kehf suresini okuyan, kıyamette, yerden göğe kadar bir nurla aydınlanır. iki cuma arasında işlediği (küçük) günahlar da affolur.-hadis-
(bkz:cuma)