cuma – dertli sözlük
günlerin kralıdır.
cuma günü hava değişir, genelde biraz daha açılır. güneş bugünkü gibi serin taze bir rüzgarla beraber belirir. kışın ise, ıslak asfaltta yahut evlerin güneşe bakan cephesinde bazı nesneler soğuk soğuk parlar. rüzgar adamın genzini açar. namazla ve güneşle beraber toparlayıcı bir gündür.

cuma günlerinin kalbi ferahlatıp zihni toparlayan güneşrüzgarlı havasının yanında, hür oluşumuz sayesinde cuma namazı kılabiliyor oluşumuzu tanımlayan "sen cuma gününün hürriyet kadar kutsal oldugunu onlara anlat" mısraı da akla gelince, cuma günü bitsin istemez insan. biter, o da iyidir.
suudi arabistan da tatil olduğuna şahit olduğum gün, sair islam ülkelerinde de tatil ilan edilmiş olup, öğle yemeği arasında cuma namazına koşturmak gibi bir izdihamdan ümmet-i muhammedi muhafaza edilmiştir. zinhar bizim gibi laik ülkelerde hazırolda andımız okunarak değerlendirilir..
bim birleşik mağazalarının tek öğle tatili yaptığı gün. "cumaya gittim gelicem" in çağdaş versiyonu, cuma saatlerinde bim kapılarında gözlemlenebilir.
yurt öğrencisinin çıkış günüdür.güne mutlu başlanılır. bir an once dersler bitsede ailemin yanına varsam temennisiyle hızlı bir gün yasanır ancak şöyle br sorun vardır cuma günü haftanın son günüdür ve para suyunu çekmiştir yol parası dahi yoktur.hemen hemen herkesi bi telaş kaplar yol parası bulma telaşı..sınııfın zenginleri o gün okula parasız gelirler durumu bıldıklerı için.günün sonunda herkes borc harc parasını birleştirmiş ve yolunu tutmustur.
"üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün, cuma günüdür. adem aleyhisselam o gün cennet'e konulmuş, o gün cennetten çıkarılmıştır. kıyamet de o gün kopacaktır."

hadis-i şerif.