yüz yılın derbisi – dertli sözlük
eskisi kadar tadı olmayan sürekli aynı takımın kazandığı ve bu sebeple derbi zevkimizin ocağına incir ağacı diken futbol maçlarının genel adı.
eski tadının olmayış nedeni futboldan çok stresin kavganın olduğu derbilerdir. bunun yerine barcelona real madrid arşivini izlemek futbol adına daha keyif vericidir.
fenerbahçe-galatasaray derbi sayılmaz artık. malum fener yenmekten bıktı galatasaray yenilmekten bıkmadı...
işte yüzyılın derbisi 18 mart 2011.gs tarihinin en kötü sezonunu yaşarken lider fenerbahçeyi yenmeyi başarırsa bu yüzyılın derbisi olur.
aslında yüzyılın derbisinden ziyade geleneksel (vurgula: fenerbahçe)-galatasaray derbisidir. 1 gol yemesine rağmen fenerbahçe herzaman ki gibi kazanmayı bilmiştir.
yüz yıldan daha uzun süredir devam eden galatasaray- fenerbahçe rekabeti.
tam 105 yıl önce tarih gastesinde ilk derbinin ardından yayınlanan köşe yazım şöyleydi.(*)
papazın çayırı ağladı!
yüz yılın derbisin de mütebessim taraf 2-0 ile galatasaray oldu.papazın çayırında yapılan müsabaka sonunda çayır falan kalmazken fenerbahçeli taraftarların da saçını başını yolduğu gözlendi.
ezeli rekabet olarak görülen fb –gs müsabakasında galip taraf kaptan emin bülent serdaroğlu’ nun golleriyle galatasaray oldu.müsabakaya taraftarın alakası yoğundu.karşılaşmaya saatler varken fenerbahçe taraftarı papazın çayırında toplanmaya başladı.hanımlar kilimler üstünde piknik havasında,beyler ise bulduğu taşa toprağa oturarak izledikleri maç öncesinde çayır alanını panayıra çevirdi.sucusu,dondurmacısı,helvacısı,simitçisi,baloncusu,eyüp oyuncakçısı hele hele sarı-kırmızı,sarı-lacivert macun satan macuncusu vel hasılı satıcıların envai çeşidi papazın çayırında arzı endam eylemişti.
galatasaraylı taraftarlar ve oyuncular ise kayıklarla karşıdan fenerbahçe boylarına geldiler.sahilde ufak çaplı taşkınlılar yaşansa da zaptiyeler alınan tedbirlerle çıkacak bir vukuata mani oldu.
i̇kindi namazını müteakip papazın çayırına ulaşan galatasaraylı futbolcuların na mağlup ünvanına sahip olmasının verdiği kuvveti maneviyatla sahaya çıktığı gözlendi.
bu özel maç öncesi en renkli görüntüleri fener rum patrikanesine bağlı a’yan papazlarında aralarında bulunduğu fb taraftarları oluştururken maçın başlamasıyla gidişat tersine devretti.ve galatasarayın gözdesi olduğu maçta fenerbahçeli oyuncular çayırı ,taraftarlar ise her kaçan gol sonrası saçını başını yoldu.
galatasaray maça hızlı başladı.hasan ve hüseyin ‘ in muvaffık hücum gücüyle yaptığı hamleler nihayetinde fenerbahçe savunması yıprandı. fenerbahçe zaman zaman hasan kamil sporel ile ani hamleler yapsa da son vuruşlarda isabet bulamadı.ve nihayet dk.35 i gösterirken kaptan emin bülend gs yi 1-0 öne geçiren gol ü attı.
hüseyin’ in uzun pasını fuat hüsnü , hasan ‘ a indirdi. hasan pasını kaptan emin bülend’e aktardı ve yıldız oyuncu sert vuruşuyla maçın o dakikasına kadar yıldızı olan hayrullah ‘ ı mağlup etti.
müsabakada bir ara şimal rüzgarının etkisiyle işler gs nin aleyhine devretti.bu sıralarda hasan kamil sporel birkaç gol fırsatı yakaladıysa da tek başına tesirli olamadı.i̇lk yarı gs nin üstünlüğüyle kapanırken ‘’yedi evliya gücünde’’diye tanımlanan emin bülend ‘ in oynadığı futbol taraftardan takdir topladı.
devre arasında galeyana gelen galatasaraylılar ‘’azam galatasaray’’şeklinde tezahüratta bulundu.
galatasaray ilk yarıdaki yüksek temposundan sonra ikinci yarının ortalarında kuvvetten düştü.sarı kırmızılılarda ;bir sirkte gösteri yapacak kadar hünerli ayak hareketlerine sahip,10 dk herkes uğraşsa bile ayağındaki topu vermeyen hasan,şutlarında bir türlü golü bulamıyordu.müsabakanın 80. dk sında hasan yine güzel hareketlerle ceza sahasına girdi.vuruşunda top kaleciden döndü ,seken topa kaptan emin bülend ceza sahasının sağ köşesinden ayağının içiyle vurdu ve topu fenerbahçe kalesine gönderdi.gerçekten bu gol bu maça yakışan bir goldü.geçen sene transfer ettikleri fuat hüsnü ve golcü horace armitage maçtaki gayretleri ve takım uyumlarıyla göz doldurdu. fenerbahçe’nin bütün çabaları neticesiz kaldı.müsabaka boyunca fenerbahçe kaptanı galip kulaksızoğlu savunmanın arkasına attığı paslarla gol aradı.ancak kaleci ahmet robertson bu pozisyonlar da tehlikeye izin vermedi. maç sonunda çıkan bir kargaşada çevreci olduğunu belirten birkaç kişinin avazlarının yükselmesinin hikmeti sonradan anlaşıldı.meğer papazın çayırının bataklığa dönüşmesine tepki göstermektelermiş.
galatasaray artık i̇ngilizler gibi toplu halde oynayıp bir renk ve isme sahip olarak türk olmayan takımları bile yenmeye başlamışken fenerbahçe galibiyeti gs ‘yi yabancı takımların(i̇mojen-moda-kadıköy-elpis)önüne geçmesini sağladı ve 1908-1909 sezonu şampiyonluğu yolunda dev bir adım daha atmış oldu. galatasaray bu yenilmez armadasını korursa sadece bu yıl değil önümüzdeki senelerde de şampiyonluğun en büyük adayı.
ancak mektebi sultani çayırını ayaz vurması nedeniyle bundan sonra gs nin maçlarını ali sami yen ‘ in mecidiye köy deki dut bahçesinde mi seyran tepe deki bataklıkta mı oynayacağı muallakta.kararı gs takım mümessili ali sami yen verecek.
not:galatasaray 1908-1909 sezonunu na mağlup şampiyon olarak tamamladı.ve sonrasındaki iki sezon daha bunu yaptı.hiç yenilmeden ard arda üç yıl şampiyon olduktan sonra bu yenilmez takın dağıldı dört bir yana.kimi şehit düştü i̇dris misali trablusgarp’ta.kimi bülent emin gibi balkan savaşına katıldı kendi atıyla.kimi de hem balkan hem cihan, iki harpte çarpıştı ve şehit düştü neşet örneği. kimi de birinci dünya savaşı’nın cephelerine koştu ve canını verdi, abdurrahman robenson, celal i̇brahim gibi. kimi de hasan’la hüseyin gibi talihlerini başka takımlarda, kulüplerde aradılar. fuat hüsnü’nün payına ise i̇ngiltere’ye görevli gitmek düştü 1912’de.