yıl 2018.. hala whatsapp ım yok diye etrafımdakilerden sitem yediğim uygulama. sarı kafalardan atamadım,duygumu emojilerle kısıtlamadım diye geri kalmış görülmemeliydim. yandan bir gülücük böyle iki nokta üstüste birde parantez, sırıtma için bir büyük d harfli yüz ifadesi ama hepsi yandan yandan yetiyordu. muazzam samimi bir şey. yandan gül bile çiziyordum yaprağına kadar. hey gidi. şimdi her yere keltoş sarı kafalarla duygu ifade etmeye çalışıyoruz. ah whatsapp hala aklımda seni silmek itiraf ediyorum.
eskiden evde canım sıkılınca buzdolabının kapısını açar bakardım sürekli. bir şeyin eksildiğini fark edince üzülürdüm. şimdi whatsappta profil fotoğraflarına bakıyorum. karakter analizi yapıyorum. kimi günlük değiştiriyor, kimi hiç dokunmamış... ama birinin fotoğrafı silinince o çocukluk hüznü kabarıyor içimde. "ulan biz ne ettik buna" falan diyorum.
2021 senesinin başında gizlilik sözleşmesini güncellemek için adım atarak milyonlarca kullanıcısını kaybetmiş mesajlaşma uygulamasıdır.whatsapp mesajlaşma uygulaması olmanın ötesine geçerek bir super app olmaya doğru yol almak istemektedir.yüz milyonlarca aktif kullanıcı varken ortada, paraya para demek istemiyorlar doğal olarak. whatsapp ile alakalı ilginç bir anekdot şöyle:whatsapp’ın kurucu ortağı brian acton facebook’tan ayrılırken 50 milyon dolarlık kazancının bir kısmıyla signal vakfı’nı kuruyor. mark zuckerberg’e ruhunu satmasa da ürünü (whatsapp) teslim ederek (yani satarak) girdiği günahın kefaretini bu şekilde ödediğini düşünüyor. ve şunları söylüyor:“kullanıcılara karşı sergilediğim tutum belli başlı ilkelere dayanıyordu ve bunu hiçbir zaman saklamadım. dedim ki: verilerinizi kimseye satmayacağız ve size reklam göstermeyeceğiz. ve daha sonra bu sözümden dönerek şirketi sattım. bu günahı ben işledim ve bedelini signal ile ödemeyi umuyorum.”whatsapp’ı kuran ve sonra facebook’a satan adam, mark zuckerbergin hırsları yüzünden bin pişman olup facebook’tan ayrılıyor, signali kuruyor ve mücadele ediyor.buna rağmen hala whatsapp'a veda etmeyip kullanan varsa da herkesin hayatına kimse karışamaz.
“neyin uygulamasıdır. kimindir ve parayı nerden kazanmaktadır ki bu kadar değerli bir şirket olmuştur? milyarlarca lüsumsuz gördüğümüz bilgi bu kadar para eder mi?"diye sorduran şey.
anlik iletisim programı, kullanicilari oldukça fazla olan programlardan biridir.
az evvel gelen bir değişiklikle; mesajın durumun belirten işaretlere bir yenisi daha eklendi. mavi çift tik.tek tik, ve çift tik vardı şimdiye kadar.tek tik: mesaj gitti fakat karşı tarafon telefonuna ulaşmadı.çift tik: mesaj gitti, telefona da ulaştı.mavi çift tik: mesaj okundu.
diğer uygulamalara göre basit bir yazılım harikası olup kısa zamanda değerini katlayarak ilerlemiş, zuckerberg in satın aldığı mms i tarih yapan uygulama
kullanıcılarının toplam değerine 19 milyar dolar biçilmiş uygulama.
19 milyar dolar'a facebook'a satıldı.
19 milyar dolar.
birçok bankanın, şirketin değerinden daha fazla.
50 kişi bile çalıştırmayacak kadar küçük bir uygulamadan söz ediyoruz.
para eden ne peki?
ha, facebook whatsapp'a face arkadaşlarını ekleme özelliğini de ilave ederse, uygulamanın değeri kısa sürede birkaç bin dolara geriler.
19 milyar dolar.
birçok bankanın, şirketin değerinden daha fazla.
50 kişi bile çalıştırmayacak kadar küçük bir uygulamadan söz ediyoruz.
para eden ne peki?
ha, facebook whatsapp'a face arkadaşlarını ekleme özelliğini de ilave ederse, uygulamanın değeri kısa sürede birkaç bin dolara geriler.
