uzak ihtimal – dertli sözlük
türkiye'nin en çok tartışılan ve özellikle avrupa festivallerinden aldığı ödüllerle bu tartışmalara cevap verdiğini iddia eden filmi. yönetmeni mahmut fazıl coşkun'dur. film senaryonun dışına çıkılabildiğinde anlaşılabilir. ã‡ünkü senaryo sadece ve sade bir araçtır. derinlerdeki göndermeler, islam sanatlarından beslenen kader inancı filmin temel taşlarıdır.
bütün iran,japonya,bosna sinemalarının ruha dokunan filmleri gibi avrupalıların manevi boşluğuna bir taş koyduğu için batının festival ödüllerine layık görülmüştür.
ama türkiye'de henüz anlayabilecek seviyeye gelinmediği için ödüllerden ziyade hakaretlere maruz kalınmıştır.
aslında bu film bir başlangıç değil aksine bir sürecin devamıdır. merhum ahmet uluçay'ın karpuz kabuğundan gemiler yapmak filmiyle başlayan ve atalay taşdiken'in kızkardeşim mommo filmiyle devam eden sade ve ruha dokunan film anlayışı mahmut fazıl coşkun'un bu filmiyle köy ortamlarından şehre sıçrayarak bir anlamda ufkunu açmıştır.
bu film türk sineması adına avangart bir yapıda olup, doğu sineması adına bir tekrar ve batı sineması adına para getirmez batıda olmayan orjinallikte bir çalışmadır.

holywood ve yerel argo türü filmlerden yavaş yavaş kına gelen türk izleyicisi yakında uzak ihtimal tarzı filmleri arar hale gelecektir.