günümüzde medrese eğitimi – dertli sözlük
bahsedildiği gibi çok ciddi bir çıkmazın içerisinde. internet çağında hala klasik medrese usülünü takip etmeye çalışmak çoğu zaman abes oluyor, ya da havanda su dövmekten bir farkı olmuyor.

misal, ihsan şenocak'ın gayretini, şevkini, ilme olan iştiyakını çok takdir ederim, samimiyetini ve ihlasını da sorgulayacak bir konumda değilim, allah hizmetlerini makbul eylesin. fakat madalyonun öbür tarafı da var. bunu en açık haliyle cüneyt özdemir ile olan konuşmasında görmek mümkün;,

https://www.youtube.com/watch?v=zvstscxdd7u&ab_channel=hsanenocak

hoca kendini o kadar kaptırmış ki rahle başında mı yoksa cüneyt özdemir gibi bir gazeteciyle güncel bir konu mu tartışıyor ayırt edilemiyor. açıkçası komik duruma düşmüş, videoyu izleyen farklı görüşteki insanlar da aynı şeyi düşünmüştür muhtemelen. hoca, malum, siyerden çok örnek veriyor. peygamber efendimiz her türlü insan ile görüşür, tebliğ eder, herkese fıtratına göre muamele ederdi, buna çöl bedevileri ve azılı müşrikler de dahil. daha kendince tarafsız olmaya çalışıp basit bir haber videosu çekmeye çalışan bir adamcağız ile ortak bir payda bulamayan biri nasıl olur da böyle bir çağda kitlelere hitap edebilir, anlamak güç. necip fazıl'ın günü geçmiş hamasetvari söylemlerini temcit pilavı gibi milletin önüne getirmek bana anlamsız geliyor. hocanın yetiştirdiği öğrencilerin de bu ruh halinde olduklarını tahmin etmek güç değil.

diğer bir örnek, bence çok daha vahim olanı, cübbeli bir hocaefendi. daha önce de yazmıştık;

(bkz:mustafa kemal'i eleştirmek caiz değildir) #482298

türkiye'de değil medrese hocalarının, aklı başında sıradan, şuur sahibi bir müslümanın bunu söylemesi gerçekten utanılacak bir durum. kendini azıcık eleştiren müslüman camiadaki herkes hakkında atıp tutan bu zat, misal, memleketin en azılı komünisti doğu perinçek'i yere göğe sığdıramıyor. biz bir şey mi kaçırdık acaba, ismail ağa medreseleri pekin'den mi idare ediliyor, buralarda sovyet tarihi mi anlatılıyor, pes doğrusu. şu konfora bakar mısın, nurettin yıldız hatmelerine katılmadığı için neredeyse linç edilecek, ama doğu perinçek öyle bir anlatılıyor ki gören de kırk yıllık mücahit sanacak. malum, feraset müminlerin sıfatı.

velhasıl, bu sistem göründüğü gibi çok da parlak değil. klasik usül medrese eğitiminin üniversite ortamında, dünyaya kapalı değil, tam tersine, bütün dünyaya hitap edecek şekilde reforme edilmesi gerek.