gemileri karadan yürütme fikri fatihe ait değildir – dertli sözlük
osmanlı da bu olayı ilk deneyen kişi fatih'in babasıdır. mora yarımadasını karadan 10parça gemiyle geçmiştir. fakat bu taktik osmanlı'dan önce de persler tarafından uygulanmıştır.
edit: bu entrye eksi oy veren neyin ülkücüsüdür acaba?
ne farkeder ki, kadırgalar yürümüş mü; yürümüş, istanbul fetholunmuş mu; olunmuş, asıl mesele istanbul bugünü için mi fetholunmuş dedirten başlık.
fikir o zamanlar orjinal bir fikir miydi bilinmez ama iddia orjinal bir iddia değil.

http://www.hafif.org/imaj/linnux/selcuk-erdem-tuvaletini-dergi-sayfalarina-yapiyor.jpg
bu fikrin fatihe ait olmaması istanbulun fethedildiği gerçeğini değiştirmez fakat gerçekleri de yadsımamak gerekir. belgelerle açıklanabilen birşeyi, bunu bizi çekemedikleri için diyolaar aman ecdadımıza laf ediyolaar meselesi haline getirmemek gerekir. belgeler şöyle diyor (*), en evvelinde 1338te aydınoğlu umur bey donanmasını patras köfezine karadan geçirmiş ve akabinde 1493 da brescia kentini kurtarmak için venedik, gattamelata komutusundaki ordusunu karadan yürütmüş. (*)
(bkz:tek bir tarih yoktur)(*)
önce insanlara soyut bir iddia yükleyen sonra bunu çürütmeyi esas alan başlık(*).gemileri karadan yürütme hadisesi kafada basit bir olaydır.çocukların dahi aklına gelebilir.zira yüzyıllardır ufak kayıklar karadan yere kazık bağlanıp iple çekiliyor.bunu gören birinin elbette aklına gelen ilk şey "acaba büyük kadırgalarda da bu olur mu ki ?" olur sanırım.

ayrıca o zamanlar büyük bir iletişim ağı yok.yani biri gemileri karadan yürütünce dünyada velvele kopmuyor.ekseri haberi olmadan göçüp gidiyor.yani fatih ilk yapmış olmasa bile bu fikri kopyalamış denemez.

ayrıca i̇stanbul'da hem de surların hemen gerisinde karadan gemi yürütme fikri fatih'e aittir(*).fatih sultan mehmet'in yürütme hadisesini daha önceden bilip bilmemesi bu gerçeği değiştirmez.