amak-ı hayal – dertli sözlük
bir çok açıdan değerli bir kitap.

batı'ya açılan, batıyı özümseyen bir zihnin kafasında esen terörden kurtulmak için başlattığı doğu açılımıdır. epey bir açılmıştır zira kitapta brahma'yı konfüçyus'u hürmüz'ü, zerdüşt'ü bulabilirsiniz. bir nevi pılını pırtını gurbette bırakıp eve hızlı ve keskin bir dönüştür.

bir doğulu nasıl roman yazardı ? veya daha genel planda zihnin dayandığı noktaları batı etkisinden temizlemek ne demektir? bunların cevabını da bulabileceğimiz, bir derece bunun örneğini veren bir eser.

eğer yazılanlar kurgudan ibaret ise bu nasıl bir zeka, nasıl bir teşbih kuvveti, nasıl bir hayal gücü, nasıl bir vukufiyet şaşırmamak elde değil.

bazı yerlerinde yazarın ifrata düştüğünü gördüm. lakin felsefeyle alakalı olarak yazılmış herhangi bir metinden daha fazla saygıyı hak ettiğini düşünüp bu yerlere tahammül ederek okuyorum. eğer okursanız, rahatsız olduğunuz bazı durumlarda böyle bir yol izlemeniz sanırım faydalı olacaktır.

okunmasa bir şey kaybedilmeyecek, okuyana da yeni bakış açıları kazandıracak güzel bir kitap. yeni alınacaksa büyüyen ay yayınları isabet olacaktır. araştırdığım kadarıyla en kapsamlı, üzerinde en çok çalışılmış, sadeleştirilmemiş, orjinalliği en iyi muhafaza eden baskısını bu yayınevi basıyor.