doğu türkistan – dertli sözlük
diğer tüm mazlumlara olduğu gibi yaninda olduğumuzu söyleyip durup sonra hic bisey yapmadığımız bi coğrafya.
akp hükümetinin çin ile olan ilişkisini bozmamak için kör, sağır ve dilsizi oynadığı yer. bu konudaki tüm önergeleri reddettiler vs...
kanayan yaramız. sistematik işkence, asimilasyon, sürgün ne ararsanız var. ve biz hariç diğer müslüman devletler ne yazık ki doğu türkistan'a kör, sağır ve dilsiz.
nerede bir müslüman orada işkence,zulüm anlayışı var bu dünyanın.çin hükümetinin yıllarca eziyetini çeken,zulümden kaçma gibi bir durumları olmayan, gittikleri ülkelerde çin ajanları tarafından takip edilip eğer müslümanca bir eylem yaptılarsa örneğin camiye gittilerse geride bıraktıkları doğu türkistandaki aileleriyle tehdit edilen müslüman kardeşlerimizin yaşadığı coğrafya. yine oruç tutmak yasaklanmış.http://www.milatgazetesi.com/cin-de-oruc-tutmak-yine-yasak-haber-86440
yıllardan beri dünyanın dört bira yanında müslümanlara karşı gerçekleştirilen saldırıların en toplu ve çirkin yapıldığı bölgelerden yeganesi.
doğu türkistan'da durum vahim.
oysa çok dile getirilmeyen daha çok alışılmış gibi bir görüntü mevcut.
müslümanım diyen kimsenin inancının gereklerini yapmasına büyük ölçüde müsade edilmiyor.
yanısıra eziyet, zulüm, her türlü hakaret cabası.
ismail kılçarslan mevzuya değinmiş.(http://m.yenisafak.com/yazarlar/ismailkilicarslan/dedim-nicin-korkmazsin-dedi-tanrim-var/54593)
son beş ayda 200 kişinin hayatını kaybettiği , birkaç gün önce de bıçak taşıdıkları gerekçesiyle 14 kişinin katledildiği çin zulmü altındaki memleket.
türkiye'nin resmi makamlarınca arada bir ismi anılsa da, yaralarına merhem olacak etkili bir hamlenin yapılmadığı diyar.
sultan abdülaziz döneminde, halifeliğine beyat edip yardım talebinde bulunmuşlar, o zaman için ilgilenilse de osmanlı'da kendi iç ve dış meseleleriyle uğraştığı için daha fazla yardımda bulunulamamış.
cumhuriyetin ilk yıllarında bağımsızlıkları adına destek verilmiş amma bu hareketlerin laik türkiye'nin ilkelerine uymadığına karar verilince yardım yine kesilmiş.
90'lara gelince süleyman demirel 'doğu türkistandaki kardeşlerimizin çinlilerce asimile edilmesine izin vermeyeceğini' söylemiş. özal'da aynı milli ve dini hislerle davayı desteklemiş lakin yine politika tutmamış güçlenen çin'e karşı koymanın getireceği ekonomik dezavantajlardan feragat edilememiş 96 yılından itibaren geriye dönülmüştür.
bülent ecevit çin'lerin müslümanlar konusundaki hassasiyetlerin saygı duymanın gerektiğini açıklamış dönemin hükümet başkanı mesut yılmaz da, çin bayraklarının yakıldığı uygur derneklerinin gösterilerinden çin'in ziyadesiyle rahatsız olduğunu bu sebeplerle bakanların ve devlet memurlarının uygur derneklerine üye olmasının yasaklandığını ve dernek toplantılarında doğu türkistan bayrağı asılmaması gerektiğini bir genelge ile duyurmuştur.
günümüzde ise özellikle 5 temmuz olayları esnasında sert tepkiler gösterse dahi mecvut hükümetin, çin'le yapılmış olduğu çok büyük rakamların etrafında şekillenmiş anlaşmalar, türkiye'nin yeterince sesli bir şekilde itirazlarda bulunması konusunda bir nevi elini bağlıyor.
her gün insanların öldürüldüğü,çin'in asker yığdığı ancak çığlıkların duyulmadığı coğrafya.