islam kardeşliği – dertli sözlük
muhabbetten evvel hürmettir.hürmet esastır. hürmet etmeyen nasıl kardeş olabilir? sıralama hürmet, ittifak, ittihad, muhabbet diye gider. hürmetsiz muhabbet dava etmek yalancılıktır,hürmet olmadan ittihaddan bahsetmek ahmaklıktır,kardeşine, ihvanına saygısız ve kalbinin inceliğine ruhunun letafetine duyarsız bir adam ittifaktan dem vuramaz.
sömürülmeye oldukça açık bir kavram.misal şimdi biz müslüman kardeşlerimiz kazansın, paramız dinsize donsuza gitmesin diye belli yerlerden alışveriş yapıyoruz. ama o belli yerler şu müslüman kardeşlerimiz biraz rahat etsin, gerekirse birkaç milyon az kar edelim demiyorlar. indirmiyorlar aksine bindiriyorlar. boğaz tokluğuna işçi çalıştırıyorlar. o zaman bu kardeşlik biraz tuhaf bir kardeşlik oluyor.örnekler çoğaltılıp çeşitlendirilebilir.
islam kardeşliğine göre hakiki kardeş; kardeşini fena gördüğünde daha ziyade hayrına çalışır.
bir yüzük kardeşliği değildir. manen birbirine gece gündüz dua edenler iş maddiyata gelince "arkadaşı bir yerden çıkaracağım ama" seviyesine düşüyor.

bir de olay daha çok cemaat ve tarikat kardeşliği üzerinde dönüyor. herkes kendi cemaatinden/tarikatından olanları kardeş biliyor. gerisini dışlıyor. cemaatçilere sorsan tarikatçılar şeyhlerinin alnından çıkan ışıkla beslenen safdil insanlar, daha doğrusu ahmaklar. tarikatçılara sorsan cemaatçiler kur'andan çok risale vs. okuyan, allahı zikirden, nefsin mertebelerinden ıslahından habersiz zavallılar... hele bulunduğunuz ortamda itikadınızda en ufak bir farklılık olsun, o zaman görürsünüz kardeşliğin kaç bucak olduğunu...

hepsini birleştireceğine inanılan mehdiyet şubesine bakalım... süleymancıların mehdisi var, nurcuların var, tarikatçıların var... var babam var. kimse kimsenin mehdisine muhtaç değil yani. cennete gitmek için full paket almış hepsi.

bunları dillendirince de siz kötü olursunuz. sanki bir kardeşlik varmış da siz bozmuşsunuz gibi. uhuvvet risalesi, kardeş, ahi, innemel mu'minune ihvetun... size hangisi lazımdı?..