kelebeğin rüyası – dertli sözlük
filmin afişini ilk gördüğümde aklıma direk pearl harbor gelmişti. dedim bu nasıl çakma bir afiştir yav!
filmi izlediğimde de gördüm ki, bazı kareler, kostümler vb. oldukça toplama olmuş. mesela kostümler ve çekim yerleri bisiklet kullanımları bana direk 94 yapımı il postino'yu hatırlattı. filmde gemide geçen bir sahnede radyodan pearl harbor saldırısıyla ikinci dünya savaşının başladığı haberini öğrendiklerinde, afiş aklıma geldi ve gülümsedim doğrusu.

filme gelirsek... film sonunda sır'la beraber aynı kişi dikkatimizi çekti, görüntü yönetmeni gökhan tiryaki; oldukça güzel bir iş çıkarmış. kamera açıları ve çekim zamanlarına bakılırsa film için gerçekten emek verdiğini anlayabilirsiniz. insanın zonguldak'ı gezesi, karlı bir havada heybeli ada'da yürüyesi geliyor. görüntü yönetmeni olduğu filmlere de şöyle bir göz attım, çok seçici davranmamış çalışacağı ekiplerde. keşke daha seçici davransaymış dedim.
filmde her ne kadar "toplama" kullanımlar görsem de, yılmaz erdoğan diyaloglardaki o kendine has zeki söylemlere yer vermesi ve dönemin ulus devletine yaptığı "çakma" diye nitelendirebileceğimiz göndermeleriyle, ağırlığını ortaya koymasını bilmiş, bu da toplama kısmını biraz örtmüş.
her ne kadar dizilerde şöhretini duymamak mümkün olmasa da, şuana kadar ilk defa bir kıvanç tatlıtuğ performansı izlemiş bulundum ve gerçekten beğendim diğer rol arkadaşı mert fırat'la beraber iyi bir ikili oluşturup çok güzel oyunculuk çıkarmışlar.

"ne anlatıyor bu film?" hususunu da filmin içinden üç replikle anlatabilmek mümkün:
- (i: aşk en güzel bahanesidir şiirin). (b: bol miktarda romantizm var.)
- (i: acı bahanesidir şiirin.) (b: bol miktarda drama var.)
- (i: şiir bahanesidir hayatın.) (b: bol miktarda şiir var.)

ve bir de yazı buldum filmle alakalı, ciddi manada spoiler içermekte, mümkünse filmi izledikten sonra okuyunuz. zaten izleme gibi bir düşünceniz yoksa da okuyabilirsiniz tabi.(*) (http://www.zaman.com.tr/kultur_siir-bahanesidir-hayatin_2056609.html)