ikea – dertli sözlük
garip mimarisi sebebiyle tamamını gezmeden dışarıya çıkamadığınız devasa alışveriş merkezi. sloganı eviniz herşeyi olsa da bir şubesiyle ülke kurabilir, 3 şubeyle imparator olabilirsiniz.
restaurantı hafta içi akşamları çok sakin. saatlerce ders çalışabiliyorsunuz. ayrıca dükkan dükkan gezelim, mağazalara bakalım, diye tutturan bir eşiniz varsa, gezebileceğiniz rahat güzel bir mekã¢n.
iftarını dışarda açmak isteyen biri en az 20 lirayı gözden çıkarmalı memleketimizde. ikea da bu durumdan faydalanmış olacak ki, iftar menüsü 9.95 olan, iftar saatinde restaurantta kuyruk oluşuyor ve vakit zamanı anons ile ezanın okunduğunu duyuruyorlar. çorba, pide, ana yemek, hurma, zeytin, su, tatlı ve salata menü içeriğinde.
açılımı "(b: ingvar kamprad elmtaryd agunnaryd)" olarak ilan edimiş. sahibi, ingvar kamprad isveç'in agunnaryd adlı bir köyünde elmtaryd adlı bir çiftlikte doğmuş. ikea'nın mavi zemin üzerine altın sarısı harflerle yazılmış olan logosu, isveç bayrağının renklerini almıştır. banyo ürünleri, norveç göllerinin adını almış. mutfaklara isveç erkek isimlerini, odalara isveç kız isimlerini vermişler. ikea'nın ismindeki ea kısmının, ingvar'ın gençliğinde hayran olduğu bir nazi liderinin adının baş harfleri olduğu da iddia edilmiş. forbes dergisinin 2005 yılındaki verilerine göre 18,5 milyar dolar kişisel serveti varmış. holdinginin toplam servetinin ise yine aynı yılda 53 milyar dolara ulaştığı hesaplanmış.

( bu bilgileri erdal şafak'ın "şafak portreleri" isimli kitabından özetledim)
kataloğu çikolata şelalesine ve dünyanın en güzel hatununa tercih edilirmiş. (*)
fight club filminde patlayan ev ikeadan alınma eşyalarda doluydu.
sadece isveç ürünleri satar, sosisli alana sınırsız içecek imkanı sunar, tüm mağazayı gezmeden dışarı salmaz.