türkiye cumhuriyeti inkılap tarihi ve atatürkçülük – dertli sözlük
atatürkün gittiği okullardan başlayıp, hangi cephelerde nasıl savaştığı ve hatta neler söylediğini bile ezberlemenizi gerektiren ders
andımızla birlikte tedavülden kalkmasının yakın olduğunu düşündüğüm gereksiz mecburiyetlerden bir mecburiyet.ama seçmeli ders olarak olmalı tabi.
(bkz:andımız)
üniversitede sanırım tek bir saati dahi kaçırmadan takip ettiğim tek ders.

üniversitede(*) bu derste (ilk dersti) sınıfta geçen diyalog:

dersin hocası ilk derste genel kanının aksine türkiye cumhuriyeti'ni osmanlının devamı olarak gördüğünü bu yüzden de ilk ay osmanlı tarihini özet geçeceğini söyledi. bu sözün üzerine sınıftaki arkadaşlardan biri süratle ayaklandı ve ''öğretmenim yanılıyorsunuz, atatürk nutuk'un xyz. sayfasında ''tc yepisyeni bir devlettir, osmanlıyla ilgisi yoktur'' demiş. bu söylediklerinizle atatürk'ün fikirleri uyuşmuyor, yanlış düşünüyorsunuz. bla bla bla'' dedi.

dersin hocası yarım dakika kadar güldü, sınıfa baktı. ve dedi ki:

-atatürk bir askerdi, ve başarılı bir askerdi. fakat bu konu tarihçilerin konusu. atatürk her insan gibi fikir beyan edebilir ama tarih hakkındaki fikirleri bilimsel değildir, dersimizde geçerliliği yoktur.

''bu hocanın derslerini takip edeyim'' dedim. ve takip ettim.
6 yıllık tıp fakültesi hayatımda 2 ayrı dikkat çekici olaya sebep olan derstir.

1. ilk 2 yıl boyunca 350 kişinin beraber ders gördüğü amfide isim isim yoklama yapılan tek ders.
2. altı yıllık eğitimim boyunca aldığım en düşük not 40 olup yine bu derste alınmıştır.
nereden bakarsanız 15 yıl kadar önceydi. emekli vaiz olan ama okumaya ve tarihe meraklı dedem "yakın tarih ansiklopedisi" diye bir seri almıştı. sanırım 5-6 ciltten oluşuyordu. özelliği ise yukarıdaki entry de bahsedilen tc nin inkar ettiği pekçok tarihi gerçeği belgeleriyle ve hatta gazete küpürleriyle yazmasıydı. 90 lı yıllarda yayınlandığını düşünürsek "nasıl olmuş da yayınlayabilmişler" demiştik o zaman...
yalanların dersi olarak kabul ettiğim bir ders. insanların gerçekleri öğrenmesini engellemek amacıyla yapılmış ve amacına ulaşmış bir tuzaktır.
biz malum zihniyetleri değiştirmedikçe ne bu ders bizim yakamızı bırakacak,ne de bu dersin içeriği değişecek..sağlık bölümlerinde bile zorunlu tutulan,16 yıllık eğitim hayatımda en çok karın ağrısı çektiğim derstir kendileri.öğrencilerin vaktine,devletin elektriğine yazık be hocam..
insanı kemalist yapmak için ne kadar uğraşıyorlar dedirten ders.
ayrıca defalarca okuduğum halde hiçbir şey öğrenemediğim tek ders. (*)
(bkz:kabus)