istanbul şehir üniversitesi – dertli sözlük
burhanettin can'ın umran dergisi'nde, "şehir üniversitesi operasyonu bağlamında 15 temmuz ihanet hareketinin sosyolojik savaş boyutunu bir kez daha düşünmek" adlı yazısında olayı çok güzel anlatmıştır. yazısının bir kısmı şu şekildedir;
"şehir üniversitesi ve sosyolojik savaş
sosyolojik savaş, sosyoloji teorilerinin savaş fenomenine uygulanarak,hedef toplumun işleyişine yönetilen sosyolojik müdahaleleri ifade eden bir kavramdır.sosyolojik savaşta, hedef alınan toplumun dayanışma ve bütünleşme kapasitesini zayıflatma,ortadan kaldırma,tahrif etme-dönüştürme amaçlanır.toplumdaki farklı sosyal güçler,karşı karşıya getirilir ve farklı kesimler aktif halde kitlesel çatışmaya sokularak toplum bir kaosa sürüklenir.ardından hedef topluma müdahale edilerek toplum, yeni ortak paydalar etrafında şekillendirilip yapılandırılır. bunun için,1-bireyleri ayrıştırma ve çatıştırma,2- cemaatleri/hareketleri ayrıştırma ve çatıştırma,3-mezhepleri ayrıştırma ve çatıştırma,
4- kavimleri ayrıştırma ve çatıştırma,5-sınıfları ayrıştırma ve çatıştırma, halkları ayrıştırma ve çatıştırma,7-ideolojileri ayrıştırma ve çatıştırma,8- dinleri ayrıştırma ve çatıştırma esastır.
bize göre 15 temmuz ihanet hareketi, sosyolojik savaş amaçlı bir askeri darbe girişimi olduğu için darbeci şer ittifakı,darbe sonrası süreci türkiye'de yeni fay hatları inşa etmek ve var olan fay hatlarını enerji ile doldurup harekete geçirmek üzerine bir strateji izlemektedir. dolaylı harp stratejisine uygun olarak çok ciddi kirli bilgi yaymakta,zhinsel bir kaos oluşturup insanların birbirine olan güvenini yıkarak bireyselleştirmek istemektedir.
bu süreçte en tehlikeli insan unsuru olan kifayetsiz muhterisleri kullanmaktadır.
şehir üniversitesi üzerinden yürütülen operasyona/provakasyona bu açıdan bakmakta fayda vardır. çatışma görünürde bazı siyasi isimler üzerinde inşa ediliyor gözükmüş olabilir. bu yolla taraftarların daha kolay çatışmaya sokulması sinsice öngörülüp planlanmaktadır.
15 temmuz ihanet hareketi sonrasında "açığa alma,ihraç etme ve tutuklama" ile ilgili tutulan yol ve yaklaşımın kim tarafından ve nasıl planlandığı açığa kavuşturulamamıştır.bu konudaki yanlış uygulamaların neden olduğu bunalım ve gerilim devam etmekte,var olan fay hatlarında enerji birikimi olurken yeni fay hatları da inşa edilmektedir.
bize göre şehir üniversitesi operasyonu da sürecin devamı olup aynı güç tarafından, aynı amaçlı olarak yapılmış ve de yürütülmektedir. şehir üniversitesi operasyonunun bir boyutu da beyin göçünün sağlanmasıdır. üniversite bünyesinde varolan çok kıymetli akademisyenlerin bıktırılması, "lanet olsun!" dedirtilerek ülke dışına göç ettirilmesi amaçlanmış olabilir."