yin yang – dertli sözlük
hayat, insan ve evren... hakkında düşünebildiğimiz hemen her şey zıttıyla meczedilmiş. her başlangıç bir sona her sonsa bir başlangıca gebe.
geçici hazlarla bezenmiş özgürlüğün tutsaklığa, kul olma tutsaklığının ise özgürlüğe yol açtığını hayatın zıtların bütünü olduğunu fark ettiğim an kavramalıydım.
peki bu özgürlükten kaçan insan neyin tutsaklığını özlüyordur?
hayat dediğimiz şey, bu zıtların arasında dengede kalma oyunu mu?
çin mitolojisinde yin ışık yang ejderdir. dişi olan ejder kaostan türemiştir. yin kaosun dışına çıkıp gökyüzünü oluşturur. dişi ve erkek unsurlar evreni oluşturmak için harekete geçer. ancak kaosun dışına çıktıklarında bile onun özelliklerini taşımaya devam ederler. her biri dişi ve erkek ayrı ayrı baskın olduğunda kaosu geri getirirler.
taoizm'in esaslarından biridir. her şeyi birbirinden ayrılmaz karşıt iki grup kabul eder ve bu karşıtlıklar arasındaki ilişkiyi karşıtlıkların birbirine bağımlı olmasıyla açıklar. karşıtlıkların oluşumunu açıklayamayan bu felsefe herşeyin bir hiçten olduğunu daha sonra da birbirini oluşturduğunu iddia eder.
batıl ve uydurma bir dinin inanç esası olan sembolü ise yaygın şekilde kullanılmaktadır.
"her iyinin içinde bir kötülük, her kötünün içinde bir iyilik vardır" sözünü hatırlatan bir felsefesi vardır. şöyle sembolize edilir:(http://www.yin-yoga.se/wp-content/uploads/2011/11/yin-yang.png)
her şey kendi içinde zıddını taşır, her şey karşıtıyla vardır gibi anlamlar barındıran bir simge. akla karşıtlıkların uyumunu ve herakleitos'u getirir.