sureleri ilahi gibi okumak – dertli sözlük
birçok imamın kur'an okuma hususunda eksikliğinin olduğu kabul edilebilir. sebebi de okunan şeyle bir bağlarının olmaması -okuduklarından çoğunun anlamından habersiz olması-, mesleklerini görev aşkıyla(!) bunu yapmalarıdır. bir de kişisel sebeplerle okumaları düzgün olmayanlar olabilir; bu hususta yapacak bir şey yok.
ilk durum hususunda (yani kur'an'ın bir hayat rehberi değil de, metin halini aldığı okuyuşlarda) okuyan imama dönük bir kinlenmedense bilinçlendirmeye çalışmak daha efdal olsa gerektir.
kaldı ki, uzun yıllara dayanan "hiçbir şey olamadıysa imam olsun bari" anlayışının hakim olduğu bir toplumda yaşıyoruz. hatta on yıl öncesine kadar öğretmenler için de durum buydu. bu konudan muzdarip olan arkadaşlara sormak lazım, "çocuğunun veya kendinin imam olmasını ister misin?" diye. kuvvetle muhtemel alınacak cevap olumsuzdur.

hasılı... kur'an'ın metne dönüştüğü okumalar problemlidir evet; ama bu okumaları bitirmenin yolu kin duymak, nefret kusmak değildir.
beraber kur'an okumaları yapmak bir çözüm olabilir misal.

karşı taraf laftan anlamayacak kadar sığ biriyse de, şahısla uğraşmak yerine, onu oraya getirenlerle uğraşmak daha makul gözükmekte.