kadının ekonomik özgürlüğü – dertli sözlük
kadının ekonomik hürriyeti demek istediğim olgudur. kadının ekonomik hürriyeti olması gereken hürriyetlerden bir tanesidir. zira kadının gerektiği zaman evine bakması söz konusu olabiliyor. sıkıntı şurada:
"toplumda oluşan özgür kadın algısı bu ekonomik hürriyeti manipüle etmektedir. her hürriyet anlayışında olduğu gibi kişinin kullanımında sınırlama gerekmektedir. kadına dikte edilen düşünce, parayı istediği gibi kullanma fikridir. bu fikir doğrultusunda hayatına bir ideal oluşturan kadın, özgür kadın olma hayali içerisinde parayı araç olmak yerine amaç haline getirmektedir. bu yanlış algı dinimiz ve toplum nezdinde hayanın sembolü olan kadının bir dünya metaı haline gelmesine sebep olabilmektedir. bu nedenle kadının ekonomik özgürlüğüne engel olmak yerine, özgür kadın algısının yenilmesi gerekir. beyinlerdeki algılar değiştikçe, kavramlar yerli yerine oturacaktır. mesele algıyı değiştirmektir."
mesela hz. hatice (r.a) çok zengindir. bu zenginliğini rasulullah (sav)'in mücadelesi için harcamıştır. parayı kullanma hususunda oluşan algı bozukluğu, modern dünyanın eseridir. erkekte de olan bu bozukluk, kadında biraz daha kronik hale gelmektedir. bu kronikleşmenin sebebi dinimizce ve toplum nezdinde kadına biçilen rolden kaynaklanmaktadır. haliyle yukarıda da belirttiğim gibi özgür kadın algısının yenilmesi gerekmektedir.
kadının ekonomik özgürlüğünü tanımlamak için önce sanırım ekonomik özgürlük'ü tanımak gerekir. ekonomik özgürlük, kişinin istediği şeyi, istenilen parayı verdiği müddetçe elde etmesi gibi geliyor bana. burdan düşününce, ekonominin özgürlüğü olmaz. olsa olsa, insanların kapitalist düzende harcamalarına bulduğu kılıf olur.

özgürlük, küçücük yaşlarda, kız çocuğuna alması öğütlenen değerli özgürlük.

çevre/aile tarafından erkek ile eşit olduğu ve kendisinin de aynı paraları kazanabileceği, böylece eşine bağımlı olmaması gerektiği öğütlenir. böylece aile içerisinde daha fazla sözünün geçeceği, istediği şeyleri alabileceği/yapabileceği söylenir. böylece bu sistemde büyüyen kızlar, ekonomik özgürlüklerini elde edene kadar sayısız sıkıntı ve çile çekerler. aldıktan sonra da, eşleri tarafından hayır denmesine alışık olmayan bu kızlar, kendi bildiklerini okumaya başlarlar.

bir de şu olay var, erkekler vazifelerini yeterince yapmadıkları için kadınlar ekonomik anlamda özgürlük elde etmek zorunda kalmışlardır. evde, maddi anlamda sorumluluk sahibi eş iken, bir anda bu yük kadının omuzlarına binmiştir. mesele özgürlüklerden çok, rollere sahip çıkabilme hakikatidir.

hiç iyi bir yanı yok mu diye düşünüyorum, vardır belki.