avm medeniyeti – dertli sözlük
modern dünyanın medeniyet diye yutturduğu, sonuna medeniyet kelimesi ekleyerek insanları kandırmaya teşebbüs ettiği modern kavram. bu medeniyeti avm medeniyeti olarak değerlendirmek, bu şekilde eleştirmek de yanlış. zira olayın boyutunu sadece avm'lere indirgiyoruz. bunun özelinde eleştirileri inşaat politikalarına getiriyoruz. olaya sadece çevreci bakmak da yanlış. çevreye verdiği zararlar nispetinde, meydana getireceği ahlaki dejenerasyon, harcama kültürünü özendirmesi gibi unsurlar üzerinde de durulması gerekir.
gelelim düşünce sistemi ortaya koymaya.
müslümanlar düşünce sistemi kuramıyor. çünkü kurmaya çalışmıyor. batıya tepkisel davranıyor. yani reaksiyoner. aksiyoner safhaya geçemiyor. reaksiyoner safhadan aksiyoner safhaya geçerken, düşünce problemi yaşıyor ve mukallit oluyor. bunu bizzat gözlemledim.
bu safhada müslümanlar, iki ana unsur gibi gözükmektedir. aslında buna zorlandılar.

1-gelenekçiler olarak isimlendirilenler.
2-yenilikçiler olarak isimlendirilenler.

1.grup şu hatayı yaşıyor, inanç sistemini korurken, çağı inşa etme gayretleri yok. misalen banka haram diyorlar.-ki inancımıza göre faiz haram.- ama yerine islami kurallara göre borç verme sistemini konuşmuyorlar, konuşamıyorlar, böyle bir gayretleri yok.

2.grup şu hatayı yaşıyor, inanç sisteminde yenilik yaparak çağa uydurma gayretleri var. misalen bir banka kuruyor. faiz ismini değiştiriyor, adına kar payı ismi veriyor. her türlü yenilikleri reva görüyor.

halbuki olması gereken; inancını korurken, müslümanların helal bir şekilde faydalanabileceği kurum ve kuruluşlar kurma gayretinde olmak gereklidir. olması gereken budur.

bunun için öncelikle bir düşünce diyalektiği gerekli.